На Косову се очекује раст камата на кредите

Просечна каматна стопа на кредите у косовским комерцијалним банкама која сада изности 6,5 % може буту увећана и одразити се на активне кредите, пишу приштински медији.

Међународни монетарни фонд је затражио од Европске централне банке (ЕЦБ) да настави са подизањем каматних стопа до средине 2024. године, у настојању да контролише инфлацију у земљама Европске уније. Евентуално повећање камата од стране Европске централне банке нужно ће се одразити на банкарски систем на Косову будучи да већина финансијских институција послује са страним капиталом и има уговоре са европским банкама, оцењују економски стручњаци.

Извршни директор Удружења косовских банака Петрит Балија процењује да ће камате на кредите бити прве на које ће се применити одлуке Ееврпске централне банке.

„То може да утиче само на кредите са променљивим каматним стопама и нове кредите, док се услови не мењају за кредите са фиксном каматном стопом“, рекао је Балија за Радио Слободна Европа не наводећи колико може да нарасте камата на кредит.

Како би контролисала инфлацију која је последица пандемије Ковида 19 и рата у Украјини Европска централна банка агресивно је подигла каматне стопе, померивши их са нуле средином 2022. на 3,5 одсто у марту ове године.

Према подацима Централне банке Косова (ЦБК) каматне стопе су порасли са 5,8 одсто колико је било у фебруару прошле године, на 6,5 одсто у истом периоду ове године.

Професор економије Мејди Бекташи каже је да ће повећање каматних стопа од стране ЕЦБ аутоматски повећати камате на нове кредите на Косову,што, како је назначио, може утицати и на активне кредите.

Према његовим речима, грађани или предузећа која тренутно имају кредите треба да погледају у уговорима да ли имају фиксну или променљиву каматну стопу – што је везано за кретање еурибора.

Еурибор је просечна каматна стопа, на основу које европске банке позајмљују средства једна од друге. Када ЕЦБ повећа камату на кредите, расте и еурибор.

„Према законима који су на снази, не само на Косову, већ иу земљама Европске уније, ако је просечна стопа еурибора предвиђена у уговору о кредиту, она мора да се преиспитује свака три месеца… а у овом случају, зајмопримци такође морају да отплате преостали зајам са вишом каматном стопом “, рекао је Бекташи.

На основу закона и прописа који су на снази, комерцијалне банке на Косову одређују каматне стопе појединачно, на основу њихове пословне политике, и ЦБК не може да се меша у њих.

(Радио Слободна Европа)

Повезани чланци

Back to top button