На Косову забрањена продаје јестивог уља српских произвођача

Министарство индустрије, трговине и предузетништва у Приштини забранило је продају јестивог уља из централне Србије, јер наводно не испуњава критеријуме просечне количине у амбалажи прописане важећим уредбама.

Забрана је донета после извешатаја Агенције за метрологију која је навела да је исптивањем утврђено како јестиво уље које је произведено у Србији не испуњава критеријуме о прописаној количини предвиђеној Уредбом из 2020. године која се односи на паковање производа.

Косовска тржишна испекција је већ презела мере које су у складу са постојећим законодавством и препорукама Агениције за метрологију. Наложено је да се у року од 15 дана јестиво уље из Србије повуче са тржишта а овлашћеним дистрибутерима истог забрањено је продаја.

Иначе, на рафовима великих продајних ланаца на централном Косову још увек има великих количина јестивог уља два водећа проивођача из централне Србије. Будући да је викенд нисмо могли да проверимо да ли је Одељењу општинске инспекције у Грачаници стигла одлука из Приштине о забрани продаје јестиво уља из Србије.  

Већ неколико месеци на многим друштвеним мрежама на Косову води се активна кампања која позива на бојкот српских производа. Снимљени су чак и пропагандни спотови у којима су главни актери деца коју старија особа учи како да препозна и не купи српски производ јер су, како се наглашава у рекламном споту Срби криви за многа убиства Албанаца. Као непожељни производи на првом месту се налази плазма кекс, еуроблок чоколадице, чипс, јафа кекс, штрудле, али и воћни сокови и вода за пиће.

За сада не може  са сигрношћу да се тврди да ли је по среди политичка одлука Министарство индустрије, трговине и предузетништва или је заиста лабораторијском провером Агенција за метрологију утврђено да производ у амбалажи не испуњава критеријуме о грамажи који су утврђени овдашњим законима.  

Повезани чланци

Back to top button