На северу КиМ изборни дан

Данас се у четири северне општине на Косову и Метохији организују ванредни локални избори. Из Приштине позивају грађане да изађу на биралишта, а из Београда да у бојкоту остану мирни и достојанствени.

У граду на Ибру ништа не указује на то да ће приштинске власти овде и у још три општине на северу Косова огранизовати локалне изборе. Нема изборних плаката,  једино контејнери који су у Северном делу Косовске Митровице постављени у насељу код три солитера и на излазу из града, надомак нове аутобуске станице, указују да ће ту у недељу 23. априла бити отворена бирачка места. Срби из општина Лапосавић, Зубин Поток, Звечан и Косовска Митроцица изборе доживљавају као притисак Приштине, која би по сваку цену да наметне своју локалну власт и тако поништи релано стање на терену. Суштински проблеми неће бити решени каже Милица Андрић Ракић из Нове друштевене иницијативе.

„Косовски закон је такав да не предвиђа ту доњу границу за излазнст па само са пет гласова ви можете да будете градоначелник или одборник. Институције формиране на такав начн имаће велике проблеме у раду, оне једноставно неће бити функционалне. Приштина упрво због тога инсистира на овом изборима, тјс. због функционализвања инститзуција на северу и пружања услуба грађанима. Овакви избори то неће остварити и овде се суштина не решава“, нагласила је Андрић Ракић.

Контерјнере у којима ће се гласати  обезбеђују полицијске снаге. Поред два у северном делу Митровице постављен је још један на излазу из Србовца, неколико километара испред сркетања за Бањску. Биће их укупно 19, шест статичних и 13 мобилних, саопштено је из приштинске Централне изборне комисије.  Истраживач за безбедност Митровачког Хуманог Центра центра Верољуб Петробнић очекује спорадичне ицидента у изборном дану.

„Чак и албански политичари признају да изборни нису ни легални нити легитимни. Европска унија која је најодговорнија за ово, јер овакво стање је њен пораз, није успела да пронађе ни начин ни модус јер ни после 24 године није успела да спроведе демократске институције на прави начин како би сви били задовољни. Ово су избори на силу и мислим да се намерно развлачи време да би се све померило на јесен. Очекује се да би тада дошло до неке релаксације тензија и односа, а до тада ће све ово бити куповона времена“, рекао је Петронић.  

Фото: Ризница

„Позивам моје сународнике од Лепосавића, до Звечана, Северне Митровице и Зубиног Потока да буду достојанствени, јединствени и одлучни да сачувамо мир, да не наседају на провокације, а наш одговор биће моћан и пораз врагу – свеопшти бојкот лажних избора јер они за ниједног часног Србина, српског имена и презимена не постоје. Никоме не претимо, али од борбе за права Срба и боље сутра не одустајемо. Само желимо да живимо у миру и своји на своме“, наводи се изнеђу осталог у саопштењу потрпредседника Српске листе Милана Радоичића.

Срби са КиМ су новембра прошле године напустили и локалну администрацију, приликом колективних оставки у институцијама на северу под патронатом владе у Приштини.

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је да је императив да се Срби врате у локалну управу, полицију и правосуђе, и да обе стране треба да учествују у томе. Наглашава да је веома важно да се избори одрже у миру и да Европска унија позива све стране на суздржаност.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button