Настављено суђење Чаславу Јолића из Ђураковцa, терети се да је наводно претукао тројицу Албанаца

Пред Основним судом у Приштини данас је настављено суђење Чаславу Јолићу из Ђураковца код Пећи осумњиченом за наводни ратни злочин, потврдио је адвокат Миодраг Бркљач.

Према његовим речима Јолић је као расељено лице, напустио Косово и Метохију 1999. године и пронашао привремени смештај у Мрчајевцима, а последњих десетак и више година често долазио у родни крај.

„Часлав је често пута одлазио у свој Ђураковац јер му је пре десетак година хуманитарна организација изградила кућу као и неколицини српских повратника, због чега је овај отац троје деце са супругом све чешће боравио у кући и обрађивао имање. По свему судећи зато је и пао у очи експтремним Албанцима из свог краја који су га како он тврди, лажно оптужили да је током оружаних сукоба 1999. године и пре бомбардовања, марта и маја месеца учествовао у премлаћивању тројице Албанаца“, истaкао је адвокат Бркљач и додао да је Јолић у притвору пуних месец и по дана.

Суђење је, подсећа Бркљач, започето пре два месеца и до сада су саслушана два сведока из чијих се изјава могу уочити две потпуно различите верзије.

„Саслушани сведоци, благо речено не говоре истину, а оно што мене посебно као адвоката одбране брине јесте чињеница да за лажно сведочење у протеклих двадесет и три, четири године на Косову и Меотхији још нико није одговарао. Јер , све те године имали смо безброј ослобађајућих пресуда лажно оптуженим Србима, поготову када су судили судије УНМИК-а и касније Еулекса, и када су Албанци лажним наводима и сведочењима масовно оптуживали Србе, али никада ни један тужилац није нашао за сходно да оптужи и казни лажне сведоке“, закључује адвокат Бркљач додајући да су упркос упозорењу да лажно сведочење представља кривично дело, бројни Албанци бесомучно лагали у оптужбама против Срба.

Повезани чланци

Back to top button