Немачка амбасада: Не треба да постоје предуслови за формирање ЗСО

Немачка амбасада у Приштини не подржава постављање предуслова, и сматра да се ЗСО ипак треба формирати. Уједно подсећа да је због осетљиве ситуације на северу Косова неопходна конструктиван приступ овом питању, пише приштинска штампа

„Конструктиван приступ је хитан с обзиром на крхку безбедносну ситуацију на северу Косова и не треба постављати предуслове“, рекао је портпарол Себастијан Лојшнер за лист Експрес.

Амбасада Немачке поново истиче важност иницијативе који су покренуле Немачка и Француска, под заставом Европске уније.

„Европски предлог, заснован на француско-немачкој иницијативи, је историјска прилика коју морају да искористе обе стране. Она има за циљ успостављање односа Косова и Србије на новим основама“, наводе из амбасаде.

Шест тачака које је Курти изнео као услов није поколебало немачку амбасаду у ставу о „важности  формирања Зајденице општна са српском већином“.

„ За Косово је важан део споразума спровођење Заједнице општина са српском већином на Косову, за шта су се договорили 2013/2015“.

КУРТИЈЕВИ УСЛОВИ ЗА ФОРМИРАЊЕ ЗСО

Шест услова које је премијер у Приштини Аљбин Курти постаио за формирање Заједнице српских општина званично се не коментаришу у америчкој амбасад док изасланике ЕУ за преговоре Београда и Приштине Мирослав Лајчак одбија да јавно изнесе став, оцењују медији у Приштини.

Потпредседник владе Бесник Бислими изјавио је данас да „ЕУ има своје примедбе на два од шест услова које је за формирање ЗСО поставио Курти. Бислљими прито није навео о која два услвоа је реч.

Систематски се противећи ЗСО, Курти је рекао да ће њено формирање размотрити када се испуне шест услова са којима је упознао стране дипломате и западне представнике који су као посредници били укључени у постизању споразума Београда и Приштине.

  1. Заједница мора бити у складу са Уставом и законима који су на снази на Косову
  2. Заједница не може бити једнонационално, мора да промени име, не може да има никакву јавну или извршну власт и да служи само хоризонталној сарадњи општина по Уставу и Закону о локалној самоуправи.
  3. Права националних мањина и релевантни механизми заштите треба да ојачају принцип реципроцитета између две државе и да узму у обзир европске стандарде и моделе.
  4. Пре формирања Заједнце неопходно је угасити „нелегалне структуре Србије на северу Косова и предато све нелегално оружје”.
  5. Удружење је део коначног споразума и спроводи се након међусобног признавања и то тек након што Србија прихвати принципе Повеље Уједињених нација у „међудржавним“ односима са Косовом.
  6. Неопходно је да председник Србије повуче писма упућена на адресе пет држава чланица ЕУ, а и осталима у вези са неприхватањем апликације Косова за чланство у Европској унији, што представља кршење споразума Тачи-Дачић од 19. априла 2013. године.

(Експрес)

Повезани чланци

Back to top button