Нова категоризација општина према броју заражених коронавирусом, Грачаница у жутој зони

Министарство здравства Косова саопштава да је на снази нова категоризација општина и подела на црвену, жуту и зелену зону према броју заражених вирусом корона на 100.000 становника.

Црвеној зони припадају високоризичне општине или општине са више од 151. зараженим на 100.000 становника недељно. Овој категорији  припада 18 општина: Приштина, Косово Поље, Гњилане, Обилић, Ђаковица, Штимље, Подујево, Пећ, Урошевац, Јужна Митровица, Вучитрн, Липљан, Витина, Звечан, Лепосавић, Зубин Поток, Северна Митровица и Косовска Каменица.

Жуту зону чине општине са средњим ризиком или општине од 76 до 150 заражених на 100.000 становника недељно. Овој категорији припадају општине Призрен, Клина, Дечани, Дреница, Малишево, Сува Река, Ново Брдо, Грачаница, Ранилуг, Партеш, Качаник, Клокот, Ораховац и Србица.

Зеленој зони припадају општине са ниским ризиком или оне локалне самоуправе које броје од једног до 75 заражених на 100 000 становника недељно. Овој категорији припадају шест општина: Мамуша, Драгаш, Штрпце, Јуник, Исток и Ђенерал Јанковић.

ГРАЧАНИЦА: 16 НОВИХ СЛУЧАЈЕВА ЗАРАЗЕ КОРОНАВИРУСОМ

Према последњим резултатима Ковид 19 потврђен је код још 16 особа док је болнички збринуто 52 пацијената, саопштено је данас из Кризног штаба општине Грачаница.

Апелује се на суграђане да престану са сваким видом друштвених активности са приватним прославама и већим породичним окупљањима. Здравствени систем је оптерећен и нагло повећање броја инфицираних представља велики притисак на рад здравствених радника.

„За сада је ситуација под контролом али молимо и апелујемо на наше мештане да се строго придржавају препоручених мера како би сачували и себе и своје најближе. Када у само једном дану имамо готово дуплиран број инфицираних јасно вам говори о озбиљности ситуације“, саопштавају из кризног штаба.

Од почетка епидемије на територији општине Грачаница оболело је 180 особа.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић потврдио је новинарима да је тренутна епидемиолошка ситуација у општини тешка те је с тога апеловао на грађане да схвате озбиљност ситуације.

„Морамо да схватимо да више нема назад, ако не будемо били одговорни, ако се не будемо придржавали свих мера, онда не помажено ни нашим здравственим радницима ни себи самима“, рекао је Поповић новинарима.  

И.М.

Повезани чланци

Back to top button