Нове куће за повратнике и интерно расељена лица у пет општина

У општинама Исток, Ораховац, Штрпце, Пећ и Грачаница градиће се 29 кућа за повратнике и интерно расељена лица саопштило је Министарство за повратак и заједнице.

Представници Канцеларије ЕУ и Министарства за заједнице и повратак донели су одлуку после електронске седнице Управног одбора пројекта „Повратак и реинтеграција на Косову, пета фаза ЕУ РРК-5). Електронска седница је одржана у присуству представника УНХЦР-а и Међународне организације за миграције (ИОМ), која спроводи овај пројекат.

Директну корист од изградње кућа имаће 29 одабраних породица повратника и интерно расељених лица са укупно 136 својих чланова, међу којима има и деце.

“Најугроженије породице повратника и интерно расељених, поред нових кућа, добиће и подстицајна финансијска средства за покретање сопственог бизниса, како би имале изворе прихода и тако постале економски независне“, наведено је у саопштењу Министарства за повратак и заједнице.

Планирано је да изградња свих новоодобрених кућа буде завршена до краја године. ЕУ РРК-5 пројекат се спроводи у 12 косовских општина: Грачаници, Косову Пољу, Ђаковици, Новом Брду, Обилићу, Ораховацу, Призрену, Пећи, Истоку, Каменици, Клини и Штрпцу.

Повезани чланци

Back to top button