Нови ДСС, Двери, Заветници и ПОКС предали захтев РТС-у да јавно прочита споразум о норамлизацији односа Косова и Србије

Део опозиционих странака, окупљен као „државотворна опозиција“, предао је захтев Радио-телевизији Србије да у Дневнику и свим информативним емисијама прочита европски споразум о нормализацији односа Косова и Србије и његов анекс у целости, као и да након тога буде отворен за јавну дебату о том споразуму.

Посланици Двери, Нове Демократске странке Србије, Заветника и Покрета обнове Краљевине Србије рекли су новинарима испред зграде РТС-а да ће исте захтеве предати и Радио-телевизији Војводине, као и свим телевизијама са националном фреквенцијом.

Они су испред зграде РТС-а открили и транспарент, на коме је испод наслова „Важно. Прочитајте шта се крије од вас у државним медијима и сами процените да ли је ово издаја“, исписан цео текст споразума, за који тврде да га је председник Србије Александар Вучић усмено прихватио.

ТЕКСТ ЗАХТЕВА

Главном и одговорном уреднику Информативног програма

У складу са чланом 5. Закона о јавном информисању и медијима, којим се дефинише информисање о питањима од интереса за јавност, прописано је да „свако има право да истинито, потпуно и благовремено буде обавештен о питањима од јавног значаја, и средства јавног обавештавања су дужна да то право поштују“. Такође, чланом 15. истог Закона, детаљно је дефинисан појам јавног интереса.

Закон свакако важи за све медије, али посебно за медије са националном фреквенцијом, за које се подразумева да морају да буду и у служби грађана, а не искључиво оријентисани према профиту.

Чињеница да пролећно заседање Народне скупштине није заказано већ дуже од месец дана након што је требало да буде, чињеница да ни један од медија са националном фреквенцијом не преноси било какве информације о активностима државних органа, укључених у „преговарачки процес“ о статусу српске покрајине Косова и Метохије, а за шта немају било каква законска овлашћења или уставне ингеренције, и гласно ћутање медија о покушају „трансформације Електропривреде Србије“ у правну форму која би омогућила још једну пљачкашку приватизацију њених кључних сегмената, показују да медији не обављају свој посао у складу с наведеним Законом и интересом грађана Србије.

Зато вам се обраћамо у циљу да вас упозоримо да свој посао схватите на одговоран и озбиљан начин, и да га спроводите у складу са важећим прописима, упркос било каквом политичком притиску, који можда у овом тренутку трпите од владајућег режима. Имајте на уму да режими долазе и пролазе, а закони остају, те да ће пре или касније увек доћи и време да се дају одговори на питања о кршењу закона, које ви чините тиме што информације од суштинског значаја не преносите јавности.

У складу са претходно наведеним, за почетак, од вас захтевамо да:

1. У својим главним информативним емисијама (на РТС-у је то Други Дневник), у целини објавите све ставке француско-немачког ултиматума и њему припадајућег Анекса, како би грађани били упознати са њиховим садржајем;

2. Да се обезбеди простор за равноправну расправу о овом и свим другим суштински значајним државним питањима.

Уколико вам се учини да вам недостаје простора за објављивање ових есенцијалних информација, вероватно вам нико неће замерити уколико их пренесете уместо прилога о дешавањима у Буркини Фасо, Маурицијусу, Мадагаскару, Шри Ланки или Тасманији, пошто ће они који су заинтересовани да ли је тасманијски ђаво добио своје треће младунче, до таквог „значајног“ податка лако доћи употребом интернета. Наглашавамо да имате на уму да ово није искључиво питање професионалне етике, него поштовања закона.

(Нова ДСС)

Повезани чланци

Back to top button