Новинари против прогона јединог српског листа на КиМ (ВИДЕО)

Новинари, дописници српских редакција са Косова и Метохије и руковдство УНС-а протествовали су данас пре подне испред  седишта листа „Јеиднство“ због одлуке Косовска агенција за приватизацију да редакцију јединог штампаног медија на српском исели из службених просторија у Косовској Митровици. Без претходног обавештења косовска Агенција у је канцеларијски простор који редакција листа користи од 2003. године продала Албанцу, а данас је био последњи рок за исељење.

Канцелариј за Косово и Метохију је 2003. године за потребе листа „Јединство“ купила простор у Северној Косовској Митровици. Адвокат извесног Албанца појавио се пре недељу дана и обавестио запослене да морају да напусте службене просторије јер их је Косовска агенција за приватизацију продала приватном лицу – албанске националности.

Ситуација јесте збуњујућа, каже главана и одговорна уредница „Јединства“ Рада Комазец додајући да се једини штамапни лист на српском језику, са традицијом постојања од 80 година, другу пут прогања. Прво из својих просторја у Приштини 1999. године и сада после четврт века из Косовске Митровице.  

„Страшан осећај је када вас по два пута прогоне. То је тешко и немогуће је то објаснити људима. Ми заиста немамо алтернативно решење, наша комплетна покретна и непокретна имовина у Приштини је узурпирана и ми немамо куда. Ја као што рекох ми можемо једино под ведрим небом да држимо колегијуме“, рекла је Комазечева.

Новинари и дописници српских редакција са Косова и Метохије окупили су се у знак подршке колегама испред редакције „Једиснтва“ у Косовској Митровици. У знак протеста колеге сниматељи су своје камере положили на земљу. Обратио се и Генерални секретар Удржења Новинара Србије Нино Брајовић рекавши да ће посредством новинарских канала обавестити Европску федерацију новинара да се прогон листа „Јединство“ заустави.

„Без икакве документације, без икаквог управног поступка, без икаквог изјашњавања било ког органа и доношења било каквог решења да редакција Јединтва бесправно користи овај простор уз претње специјалном полицијом је озбиљан инцидент који би требало да забрине све озбиљне људе у Косовској Митровици, Приштини и Београду“, рекао је Брајовић.

Фото: Ризница

Представник Српске демократије Александар Арсенијевић придружио се протесту и пружио подршку у име грађана.

„Поред напада на културу и веру ово је напад и на слободу изражавања ислободу мисли. Ово је време јако тешко и лоше за нас. Институције у Приштини се понашају попут малог
детета коме је разбијена звечка неуласком у Савет Европе и осталим институцијама које су они желели да добију у предизборној кампањи“, рекао је Арсенијевић.

Новинско издавачком предузећу „Панорама -Једиснтво“ из Приштине, по доласку међународних војних снага, узурпиран  је службени простор у који су у међувремену смештена одређена министарства. Узурприане су канцеларије, киосци, Дом штампе и штампарија у узградњи у Косову Пољу, за шта директорка и главна и одговорна уредница Рада Комазец поседује уредну документацију. Каже да се 2005. и 2006. године више пута писемно обраћала УНМИК-у али да су сви покушаји остајали узалудни. И данас се састала са представником мисије УН-а на Косову образложила проблем и навела да је редакција листа спремна да се врати у Приштину оног тренутка када косовске власти врате све што им је бесрпавно одузето. 

Канцеларија за КиМ: Захтев за исељавањем редакције “Јединства” грубо кршење слободе медија и изражавања

Талас насиља, провокација и угрожавања слобода српског становништва наставља се ових дана захтевом редакцији „Јединства“, јединог листа у покрајини који излази на српском језику, да се исели из просторија у Косовској Митровици у којима се налазе од 2003. године, дакле више од две деценије. Редакција “Јединства” већ једном је била изложена егзодусу с обзиром да су насилно протерани из Приштине 1999. године из просторија које су власништво запослених и за које имају комплетну документацију и поседовни лист.

Ово је груб ударац на слободу медија и информисања, али и на све новинаре и запослене у “Јединству” који пуних осам деценија професионално, храбро и пожртвовано обављају један од најтежих и најизазовнијих послова, стављајући свакодневно главу у торбу. Циљ поновног протеривања “Јединства” јесте да Срби остану потпуно ускраћени за истините и правовремене информације, које добијају путем штампе.

Као и увек када се ради о угрожавању људских и институционалних права нашег народа у покрајини, не постоји никакав правни документ којим би се доказало да „Јединство“ бесправно користи простор у улици Краља Петра Првог у Косовској Митровици, па се због тога и овог пута прибегло претњи голом силом и специјалном полицијом које су упућене новинарки и директорки овог листа, госпођи Ради Комазец.

Чињеница да је ово само последњи у низу инцидената који се последњих месеци догађају готово свакодневно, показује да режим Аљбина Куртија настоји да стално одржава атмосферу застрашивања и подгревања колективне психозе и мржње према Србима и на тај начин изазове њихов коначни егзодус са простора Косова и Метохије.

Наравно да су идеолози етнички чистог Косова и Метохије противници дијалога и било какве нормализације на терену и уместо шанси за напредак нуде мржњу и безнађе.

Канцеларија за Косово и Метохију обавестиће све међународне мисије о овом удару на “Јединство” и слободу штампе и помоћи ће запосленима у редакцији да се са овим изазовим изборе, не дозвољавајући да остану на улици, а директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић током боравка у Бриселу обавестиће посредника у дијалогу о претњама и удару на овај угледни лист и његове запослене.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button