Новости: Још један гето за Србе на КиМ, сада и званично

Срби са Косова и Метохије изузети су од визне либерализације коју је Европски парламент пре два дана одобрио тзв. Косову, пишу „Вечерње новости“.

Како се додаје, наши људи из јужне покрајине који имају српске пасоше које им издаје Координациона управа Министарства унутрашњих послова из Београда и даље ће морати у ред за визе јер за све оне који имају овакву путну исправу олакшице не важе. Друга опција је да изваде тзв. косовске пасоше на које се најновији режим односи, али које наша држава не признаје.

Срби са КиМ нису били обухваћени олакшицама о слободном путовању ни 2009. године, када је наша земља добила визну либерализацију, а образложење је било – страх од илегалних миграција. Издавање пасоша са пребивалиштем на тзв. Косову преузела је Координациона управа МУП у Београду.

Привремене институције у Приштини ове пасоше сматрају неважећим, државе ЕУ их признају, али је за путовање с њима потребна виза.

Подсећа се и да је председник Србије Александар Вучић недавно изјавио да се о овоме разговарало у оквиру дијалога Београда и Приштине и да ће се тражити решење за Србе са КиМ који, како је нагласио српски председник, не желе да буду нечији туђи држављани.

Огласило се и неколико невладиних организација са КиМ наводећи да се надају да ће и грађани који имају пасоше које издаје Координациона управа бити уврштени у визну либерализацију јер ће се, у противном наставити дискриминација Срба.

Уколико до тога не дође, како су истакли, Србе практично терају да изваде тзв. косовске пасоше, иако овакву врсту исправе сада има миноран број наших људи.

Иначе, они који имају путне исправе које издаје Координациона управа МУП за путовање у земље које нису признале тзв. Косово морају по визе у представништва у Београду, а за оне које јесу – у Приштину, Скопље или Тирану. Без виза могу у Албанију, Северну Македонију, Црну Гору, као и Турску али само у летњој сезони и ако не лете са приштинског аеродрома јер приштинске институције овај документ не признају.

Либерализација ће ступити на снагу када Европски систем путних информација и овлашћења буде оперативан, а најкасније до 1. јануара 2024. године.

(Новости)

Повезани чланци

Back to top button