О Брајан: Одлуком о забрани динара Приштина доводи у питање партнерство са САД, Београд предузео два корака ка фактичком признању Косова

Помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Џејмс О Брајан каже да су САД веома забринуте због одлуке владе у Приштини о забрани употребе динара. Нагласио је да је оваквим ставом Приштина довела у питање партнерство са Сједињеним Државама. 

У интервјуу за Глас Америке Обрајан је рекао да не износи нејасне претње у јавности. 

„Рекао бих да ако нас не третирају као партнера, нећемо се односити ни према Влади Косова као према партнеру”.

Косово треба да повуче одлуку о забрани употребе динара, рекао је високи амерички званичник.

„Иако су Сједињене Државе саветовале Владу Аљбина Куртија да не спроводи овакве акције, она је одлучила да то учини, не узимајући у обзир савете кључних партнера“, рекао је О’Брајен. 

Замољен да прокометарише односе Београда и Приштине након Охридских споразума, О’Брајен је рекао да се очекује од обе стране предузимање конкретних и безусловних акција на примени договореног.

Како је нагласио Београд је предузео два важна корака ка фактичком признању Косова, као што су издавање регистарских таблица и царинских докумената.

Упитан да ли иза напада у Бањској стоји Београд, О’Брајен је рекао да је Србија сменила шефа обавештајне службе који је у томе учествовао те да је повукла своје трупе са административне линије са Косовом и да Вашингтон очекује да ће Београд предизети мере и кривично гонити одговорна лица за Бањску.

(VOA)

Повезани чланци

Back to top button