Обележена храмовна слава цркве Светог Саве у јужној Косовској Митровици

Празник преноса моштију Светог Саве српског свечано је обележен у градској цркви у јужном делу Косовске Митровице где се више десетина верника окупило на празничној литургији након које је пресечен славски колач.

Крај храма који је у мартовском погрому 2004. заједно са звонаром и парохијским домом оштећен Срби су честитајући празник послали поруку мира и вере за опстанак.

„Данас шаљемо поруку мира, поруку вере и братства, слоге и љубави да наш српски народ опстане и остане овде где је и био вековима и где му је место“, поручила је Татјана Марић која ће са својим синовима бити домаћин славе наредне године.

Фото: Ризница

Словободанка Нојић за црвку Светог Саве у јужној Митровици вежу само лепе успомене. Овде је дуго година службовао њен покојни супруг, а ту су се родила сва њихвоа деца.

„Кад је најтеже било ми смо чували храм и штитили га својим леђима. Никад нам није пало на памет да одемо нити би отишли. Ми стари смо смогли снаге да сачувамо а ви млади се потрудите се да сачувате јер искушења наилазе“, каже Слободанка 

Парох Ненад Стојановић, његова супруга и петорица њихових синова једини су Срби који данас живе у јужном делу Косовске Митровице. Надају се повратак сународника и труде се да храму врате некадашњи сјај.

„Ми овде који живимо у јужном делу, сваки наш човек који овде дође велика нам је помоћ и утеха и све оно што нам пружа да овде опстанемо и да овде живимо, да очувамо наше светиње и нашу цркву да у њој служимо да се у њој чује српски језик“, каже Стојановић.

Фото: Ризница

До сада је прикукпљањем добротворних прилога храм делимично обновљен, планира се обнова звоника и фаседе на пархојском дому.

Празничној литургији у храму Светог Саве присуствовали су потпредседник Српске листе Игор Симић и бивши градоначелник Северне Митровице Милан Радојевић.

Повезани чланци

Back to top button