Од 1. јануара сва возила са КиМ могу слободно да се крећу кроз Србију

Влада Србија донела је одлуку да се омогући слобода кретања свим возилима са Косова и Метохије, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Петар Петковић је нагласио да ће на свим граничним и административним прелазима бити постављен дисклејмер.

„Омогућавање учешћа у саобраћају на путевима свих возила која су регистрована од стране привремених институција самоуправе у Приштини врши се искључиво из практичних разлога, ради олакшавања положаја појединаца и омогућавања њихове слободе кретања и не може се тумачити као признавање једнострано проглашене независности такозваног Косова, не прејудицира одређивање коначног статуса и не може се тумачити као пристанак Београда на одступање од права гарантованих Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244“, наводи се у тексту дисклејмера.

Одлука ће се примењивати од 1. јануара.

Петковић је додао да су на овај начин заштитили права нашег народа на КиМ и омогућили слободу кретања.

„Нисмо прешли црвене линије у очувању националног интегритета и суверенитета“, навео је Петковић.

На истој седници Владе донета је обавезујућа одлука за све – да нема преласка црвених линија.

„Данас смо на седници Владе усвојили посебну одлуку о принципу, приступу и ставу да се обавезује и председник Србије, као и цела Влада, да се јасно и недвосмислено држе наших црвених линија у преговорима и у дијалогу, да се апсолутно поштује суверенитет и територијални интегритет, као што је чињено и до сада“, рекао је Петковић.

Поручио је да је то важна и значајна одлука која јасно и недвосмислено говори да нема признања КиМ и нема чланства тзв. Косова у УН, као и организацијама и агенцијама система УН.

Повезани чланци

Back to top button