Од почетка године забележено 67 етнички мотивисаних напада на Србе

На Косову и Метохији, од почетка године, било је 67 етнички мотивисаних напада на Србе, што значи у просеку сваки трећи дан током 2024. године.

Последњи се догодио пре три дана, када је мушкарац албанске националности напао Младена Ђошића у селу Доња Брњица, надомак Приштине и нанео му телесне повреде, а полиција је привела оца претученог младића који је притрчао да заштити сина.

Пре тога, у повратничком селу Љубожда у општини Исток обијене су и опљачкане породичне куће Жарка Зарића и Радована Ристића, домаћинства Маринка Благојевића и Томислава Радивојевића, дом Миодрага Костића из Плементине, као и Божидара Ванића и Ранка и Срђана Милићевића у Доњој Брњици.

Група Албанаца претукла је и опљачкала двадесетогодишњег Петра Костића на паркингу у Косовској Митровици.

Албанац из Суве Реке испалио је неколико хитаца из ватреног оружја у селу Доња Битиња, у општини Штрпце, а на зиду куће Светислава Стојковића поставио надгробни венац.

У месту Зупче, у општини Зубин Поток, обијена је и опљачкана Црква Светих отаца, која се више пута нашла на мети напада, темељи српског манастира Богородице Хвостанске у месту Студеница су ограђени, а на табли на албанском језику написано је да је реч о базилици.

Тзв. косовска полиција упадала је у амбуланте, апотеке, поште, заустављана су возила са динарима, српска роба је забрањена, група албанских младића каменовала је Основну школу „21. новембар“ у Гојбуљи, ручне бомбе бачене су у неколико дворишта српских породица.

У оваквој атмосфери линча, премијер привремених институција на Косову и Метохији Аљбин Курти изјавио је да опасност по мир долази од експанзије Србије и Русије, а да Београд „лаже да Косово спроводи етничко чишћење или погроме над српским становништвом“.

„У ствари, тачно је супротно: ми смо обезбедили да сви наши грађани, укључујући етничку српску заједницу, уживају у плодовима нашег развоја“, описао је Курти „лагодан живот“ Срба, од којих је иначе већ 14 одсто морало да напусти домове због малтретирања Приштине.

Адвокат Дејан Васић, који у судским процесима заступа велики број Срба које је Приштина оптужила за наводне ратне злочине током сукоба на КиМ, рекао је да је само током овог пролећа било шест таквих предмета који се воде пред Специјалним одељењем Основног суда у Приштини.

Он је рекао да је саслушан одређени број сведока у предмету Драгише Миленковића, Слађана Трајковића, Мухамеда Алидемаја, Драгише Ђоковића и окончан предмет Златана Арсића, а још није почео предмет Гаврила Милосављевића.

По правилу, Приштина „ратне злочине“ открива када онај који их је наводно починио дође да тражи имовину која му је отета. Онда се одједном, преко две деценије касније, појављују „сведоци“. И поред тога што се велика већина претходних судских процеса за наводне ратне злочине завршила осуђујућим пресудама против Срба, Васић верује да ће у овим споровима успети да одбрани своје клијенте.

„Никад у животу нисам помислио да ће неко бити осуђен, а да за то не постоје никакви докази, никад. Сигуран сам да ћемо све ове предмете где су докази климави, сведоци несигурни, да ћемо те људе одбранити и показати шта је истина. Сви ови предмети базирани су на изјави једног или два сведока који су у принципу прилично ниских кредибилности и одбрана ће то показати без грешке“, рекао је Васић.

(Вечерње новости)

Повезани чланци

Back to top button