Одаловић: Имамо податке о масовној гробници о којој се годинама ћути

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић рекао је да ако приштинска страна покаже спремност да оно што је потписала имплементира, у области несталих лица, врло брзо ући ћемо у наставак порцеса и кренути да радимо на терену, да претражујемо локације на којима ће се извршити провере.

Одаловић jе истакао да је Курти блокирао процес пре две године у Бриселу.

 „Ако на приштинској страни буде спремност да оно што је потписала имплементира, врло брзо ући ћемо у наставак порцеса и кренути да радимо на терену, да претражујемо локације на којима ће се, према информацијама које помиње и Приштина, извршити провере“, рекаo је Одаловић.

„Имамо информације о могућој локацији масовне гробнице а да се о њој годинама ћути, она се не претражује. Tо је важна ствар од целог овог процеса“, подвукао је Одаловић.

Друга ствар је, наводи, да ће се формирати заједничка комисија, ЕУ би требало да буде на челу, са представницима Београда и Приштине и Међународним комитетом црвеног крста, који иначе председава радном групом која се бави несталим лицима.

„И да и то буде нешто што ће бити додатна подршка, јер нам ветар у леђа треба, због огромног броја архива који су изнели међународни представници који су били у различитим мисијама, да буду доступни Приштини и Београду, да у њиховим претрагама видимо да ли имамо информације о потенцијалним локацијама“, каже председик Комисије за нестала лица.

Напомиње и да породице овде имају значајнију улогу.

„Председник Вучић је у Брислеу рекао да нам треба 24 сата од пријаве локације, о постојању гробнице – ми ћемо бити на локацији. Позваћемо Приштину да буде заједно са нама, да урадимо то транспарентно, али то тражимо и од Приштине, то је елементарна ствар због приступа“, закључио је Одаловић.

(РТС) 

Повезани чланци

Back to top button