Одељење за пољопривреду и шумарство: Близу 100 хектара ораница у атару Грачанице и даље под водом

Директор Одељења за пољопривреду и шумарство општине Грачаница Драгиша Стојановић каже да општинска комисија приводи крају процену штете коју су на њивама и ораницама под пшеницом проузроковале јануарске поплаве. Стојановић је нагласио да се вода са многих површина још није повукла.

Иако је од поплава, које су у првој половини прошлог месеца изазвале вишедневне падавине прошло безмало месец дана, штета коју су причиниле још увек се процењује.

Драгиша Стојановић, директор одељења за пољопривреду и шумарство Општине Грачаница каже да се вода у потпуности није повукла са ораница које су под пшеницом тако да се штета још увек не може проценити прецизно.  

„Процењује се да је близу 100 хектара још увек под  водом. Вода се и даље задржала у приобаљу реке Ситнице као у близини градилишта великог тржног центар у атару села Ливађа. Ту су радовима затрпани природни канали којима је вода отицала из поља, тако да сада у овом делу имамо више од 15 хектара пшенице под водом“, каже Стојановић.

Општинска комисија је по позиву, каже Стојановић, излазила на терен и процењивала штету, а једним делом и по службеној дужности.

„Имали смо велике површине под водом, читаво приобаље Ситнице је поплављено, све што је било под пшеницом у атару села Скуланево, Лепина, Радево, Батусе било је  поплављено, Када се вода буде повукла моћи ћемо да сагледамо штету и последице поплаве које свакако нису мале“, наглашава Стојановић.

Највећу штету ће претрпети пшеница и остале озиме културе које су и даље под водом, док за воћњаке нема опасности иако је после поплаве било мраза.

„Воћке су тада биле су стању хибернације тако да поплаве нису могле да им науде“, рекао је Стојановић.

Последице поплава које су 11. јануара погодиле девет села у општини Грачаница још увек се санирају.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button