Омбудсман: Косово не примењује законe о заштити животне средине

Косовски омбудсман Хиљми Јашари, поводом Светског дана заштите животне средине, апелује на све институције да се снажније залажу и предузимају конкретне мере у циљу заштите и очување животне средине у земљи, како би грађани имали право на сигурно и здраво окружење.

У овим тешким данима када се планета суочава са пандемијом Ковида -19, улога природе је веома важна, наводи се између осталог у саопштењу.

„Косово се и даље налази пред великим изазовима заштите животне средине, као што су проблеми са водом, ваздухом и копном, управљање отпадом, контрола буке. Ови проблеми годинама остају у истој фази“ наглашава Јашари у саопштењу.

Упозорава да није постигнуто побољшање у примени законодавства о животној средини, као ни заштите еколошких права пред судом. Поштовање права јавности на приступ информацијама о животној средини и учешће у процесима одлучивања о животној средини и даље је прћено нејасноћама и изазовима.

Имајући у обзир да је право на сигурно и здраво окружење загарантовано Уставом Косова Омбудсман позива институције, посебно Скупштину Косова да обави ефективну контролу над спровођењем еколошких стандарда и законодавства од стране Владе. Позив се такође упућује и правосуђу како би грађанима пружила ефективна судска заштита у погледу поступања у случајевима покренутим пред судом због кршења права на животну средину.

Светски Дан заштите животне средине обележава се 5. јуна, а основан је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1972. године.

Повезани чланци

Back to top button