Омбудсман: Неопходно придржавање мера заштите

Косовски Омбудсман Хиљми Јашари позвао је грађане да поштују превентивне мере Националног института за јавно здравље како би се спречило даље ширење и пораст броја заражених од коорнавируса.

Јашари ја апел упутио после посете Националном институту за јавно здравље у Приштини. Омбудсман је поводом ситуације у вези са ширењем вируса информисан од директора те установе Насера Рамаданија.  

Јашари и Рамадани су забринути због пораста броја заражених и могућности да он може бити још већи.

„Утицај пандемије на јавно здравље и озбиљност ситуације захтевају мере које у нормалним околностима не би биле разумне под лупом људских права. У ситуацији у којој се налазимо, људска права могу бити водич за уравнотежене одлуке између заштите живота грађана и здравља и са друге стране заштите слободе кретања и јавног интереса“, наводи се у саопштењу Омбудсмана.

Наглашава се да „Приручник за заштиту од ширења вируса ЦОВИД-19“ који је издао Институт за јавно здрвље Косова садржи јасна упутства за грађане како да се заштите од вируса.

Омбудсман апелује на све грађане да поштују прописане мере ношења маске, социјалне дистанце и одржавање лична хигијене које, како се наглашава, „могу да све удаље од ситуације за коју се још увек не зна како се може завршити“.

Повезани чланци

Back to top button