Омикрон сој регистрован на Косову код деветоро људи

На Косову је код девет особа регистровано присуство новог соја Ковида 19 Омикрон, саопштио је Национални институт за Јавно здравље.

Како се наводи у саопштењу од 22 тестирана узорка која су позитивна на Ковид 19 код њих деветоро је изолован нови сој Омикрон.

Инфицирани су тестирани у лабораторијама молекуларне биологије на Одељењу за микробиологију Националног института за јавно здравље у Приштини.   

Омикрон сој вируса Ковид 19 откривен је код две особе које су допутовале из САД, две из Велике Британије, и једне из Француске.

Четири случаја заразе Омикрон варијантом вируса  регистрована су у општини Митровица, међутим, као се наводи, они негирају да су путовали и имали контакт са особама које су допутовале из иностранства.  

Из Националног института за јавно здаравље саопштавају да очекују погоршану епидемиолошку ситуацију јер овај сој вируса, на освнову сазнања из света шири се брже у односу на Делта плус варијанту Ковида 19.

Из Косовског министарства здравља апелују на грађанство да се придржавају анти ковид мера које су већ на снази, те да се вакцинишу или подстичу друге на вакцинацију.

Повезани чланци

Back to top button