Општина Грачаница добила награду за поштовање Закона о употреби језика

Општина Грачаница овогодишњи је добитник награде „Најбоље праксе у примени Закона о употреби језика“, коју институцијама додељује Канцеларија повереника за језике у сарадњи са Мисијом ОЕБС на Косову.

На Косову постоје два службена језика, српски и албански, а институције су у обавези да их равноправно користе.

Награде су уручене на основу праћења употребе службених језика на званичним веб страницама, укључујући и друштвене мреже институција.

Повереник за језике Славиша Младеновић наглашава да су ова признања залагањима институцијама али и појединцима који су допринели спровођењу Закона о употреби језика.

„Ситуација још није на задовољавајућем нивоу, јер постоји значајан простор за унапређење примене Закона о употреби језика“, рекао је Младеновић.

У име општине Грачаница награду су примили асистент директора општинске администрације Александар Тодоровић и преводилац Манушаће Реџепи који су истакли да локална самоуправа улаже напоре за потпуну примену Закона о употреби језика, те да у томе постоје препреке у смислу недовољног броја преводилаца и других услова.

Осим Општине Грачаница ову награду за поштовање језичких права добиле су и друге институције: Централна изборна комисија, Министарство унутрашњих послова, Полиција Косова и општине Штрпце, Призрен, Северна Митровица.

(извор: инфо служба Општина Грачаница)

Повезани чланци

Back to top button