Општина Подујева саоштила да нико од њених службеника није учествовао у верском обреду у Ракитници

Општина Подујево је саопштила да нико од њихових представника није званично учествовао у обреду у цркви Светог Архангела Михаила у селу Ракитници, који је организовао лажни свештеник Никола Џуфка, након што је са групом лица провалио у цркву, преноси Коссев.

„Свако ко може истовремено да има и друге функције, представља самог себе и ништа више“, поручили су из Општине Подујево, у чијем рејону се налази црква Св. Архангела Михаила.

Додају да су се „пажљиво осврнули“ на реакцију Епархије рашко-призренске, и то нарочито у делу где се наводи да је и један општински званичник учествовао у обреду који је у четвртак у тој православној цркви организовао Албанац Никола Џуфка, који се представља као православни свештеник.

„Свака званична активност Општине и њених делегираних представника објављује се јавно и уз службено саопштење. У другим околностима, нико не може заступати Општину и њен званични став“, истиче се у саопштењу, уз напомену да је за њих незамисливо да се албанизују или посрбе цркве, џамије и други верски објекти.

„Они припадају заједницама својих верника на Косову. Ми не повезујемо верска уверења са етничком или националном припадношц́у“, поручили су из Општине Подујево.

Како наводе, у Подујеву до сада није било међуверских проблема, па им то показује „извештаченост тог реаговања и покушаја да се у ту активност укључи институција њихове Општине“.

Они су позвали грађане да остану мирни, да наставе да буду „пример међуверског и међунационалног суживота“ и да не предузимају „радње које не помажу Републици Косово“.

Џуфка се, иначе, сам огласио након спорног догађаја, истичући да су тамо били присутни и представници Општине Подујево.

„Овом историјском догађају у цркви која је стара око 500 година, присуствовали су представници Општине, Конзервативне странке, као и представници разних уверења“, навео је Џуфка тада на Фејсбуку, а његов поступак наишао је на вишеструке осуде.

Из Епархије рашко-призренске оценили су да је реч о грубом насртају на имовину СПЦ „у циљу ширења етничке и верске мржње и нестабилности на простору Косова и Метохије“.

„Ово кривично дело је само још једно у низу које за циљ има отимање духовне и културне баштине Српске православне цркве, односно ‘албанизацију’ или ‘косоваризацију’ наше духовне и културне баштине“, реаговали су из Епархије.

Из Канцеларије за КиМ су истакли да „овакав насилни и плански акт несумњиво није могао да буде изведен без знања и подршке институција у Приштини, на челу са Аљбином Куртијем, који своје деловање заснивају искључиво на обрачуну са свиме српским на простору КиМ“.

Повезани чланци

Back to top button