Орлић: Приштина спроводи терор над Србима на КиМ

Председник Народне скупштине Србије Владимир Орлић разговарао је са амбасадором Бугарске у Србији Петком Дојковим о актуелној ситуацији и указао да над Србима на Косову и Метохији Приштина спроводи терор.

Председник Скупштине информисао је амбасадора Дојкова о притисцима, претњама и отвореном терору са којима се суочава српски народ на КиМ, те истакао да ће Београд, на челу са председником Александром Вучићем, упркос немогућим условима, наставити да води одговорну политику мира и дијалога.

Представници Срба са КиМ су веома забринути, јер оно што Аљбин Курти ради претходних дана постаје горе из дана у дан. Председник Србије се стара да сачува дијалог и нађе решење, док са друге стране наилазимо на очигледан покушај да се ситуација доведе до ескалације. Потпуно је јасно каква је чија улога у овом тренутку и ко је генератор проблема, а ко се труди да сачува мир. Србија ће бити уз свој народ“, поручио је Орлић.

Он је захвалио Бугарској на подршци коју пружа Србији у европским интеграцијама и истакао посвећеност регионалној сарадњи и иницијативи ‘Отворени Балкан’ која обезбеђује економски подстрек, под условом да се у региону сачува мир, саопштила је прес служба скупштине.

Амбасадор Бугарске је поздравио однос Србије према националним мањинама, постојећи законодавни оквир којима се њихова права штите, као и чињеницу да је у оквиру нове Владе Србије формирано и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Изразио је наду да ће српска страна наставити да пружа потребне услове за примењивање права бугарске националне мањине, у складу са најбољим европским праксама.

Такође је било речи о унапређењу сарадње на плану економије, инфраструктуре и енергетике, а истакнута је и изградња гасног интерконектора између две земље као један од приоритетних пројеката.

Саговорници су током састанка говорили и о могућностима за даље интензивирање већ одличне робне размене и заједнички оценили да сектор туризма има велики потенцијал за допринос укупном економском развоју обе земље, те је било речи о унапређењу сарадње и у овој области.

Како су констатовали, билатерални односи Србије и Бугарске су врло добри, а политички дијалог интензиван и развијен.

Говорећи о парламентарној сарадњи, изражена је спремност за њено даље продубљивање кроз наставак динамичне размене посета на највишем нивоу, али и на нивоу радних тела и посланичких група пријатељства.

Орлић је искористио прилику да током састанка упути честитку поводом избора новог председника Народног собрања Републике Бугарске Веждија Рашидова и пожели му успех у раду.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button