Осим противтенковских пројектила Приштина од САД захтева и друго оружје

Министарство одбране у Приштини саопштило је да је поред 246 противтенковских пројектила Џавелин за које је захтевано да буду набављени од САД  затражило набавку и другог наоружања, одбијајићи да прецизно наведе о каквом се оружју ради.

Политичка саветница министра одбране у Приштини Љиридона Гаши навела је за приштинске медије да су у питању поверљиве информације.

„Наоружавање значи улагање у испуњавање уставне мисије „Безбедносних снага Косова“ у циљу заштиту територије „Косова“ и у гарантовање безбедности за све грађане“, рекла је Гаши, понавивши званични став Вашингтона да ће стабилност у Европи бити у порасту.

У међувремену, председница институција у Приштини Вјоса Османи јуче је саопштила да Косово „улази у нову и одлучујућу фазу јачања одбрамбених капацитета“, и да она укључује развој Косовских безбедносних снага у складу са стандардима НАТО-а.

Она је изразила уверење да ће амерички Конгрес подржати продају система Џавелин Приштини како би се „повећала безбедност , у региону и Европи”.

Администрација америчког председника Џоа Бајдена је 11. јануара обавестила Конгрес о предложеној продаји оружја Косову у оквиру америчког програма иностране војне продаје. 

Захтев Косова укључује куповину 246 пројектила Џавелин ФГМ-148Ф и опреме за праћење, саопштила је америчка Агенција за одбрамбену и безбедносну сарадњу. Према Закону о контроли извоза оружја, Конгрес у овом случају има 30 дана да размотри захтев али није потребно одобрење. Овај период је потребан пре него што се изда писмо одобрења за продају.

Председница Османи је рекла да је у вези са програмом иностране војне продаје разговарала са америчким државним секретаром, Ентонијем Блинкеном, још у јулу 2022.

Косовске безбедносне снаге тренутно броје око 2.500 припадника. Након прелазног рока, очекује се да ће се овај број повећати на више од 7.500 и укључиће активне и резервне чланове.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button