Османи немачкој министарки спољних послова: Претња за Косово долази од блиске војне сарадње између Русије и Србије

Косовска председница Вјоса Османи изјавила је данас у Приштини да Косово  подржава територијални интегритет и суверенитет Украјине и да је спремно је да пружи уточиште избеглицама из те земље.

Приликом  састанка са министарком спољних послова Немачке Аналеном Бербок и специјалном изасланицом те земље за западни Балкан Мануел Саразин Османи је потврдила да се Косово придружило ЕУ и САД, увођењем санкција Руској Федерацији, која је, како је оценила, извршила војну агресију на Украјину.

Османи је  од немачке министарке затражила подршку за чланство Косова у Савету Европе и нагласила да су институције у Приштини спремне да испуне све критеријуме за чланство у ову организацију која, како је оценила, представља важан подстицај за спровођење европских стандарда за људска права и европске агенде на Косову.

За Косово је мир и безбедност у региону од суштинског значаја како би могло да започне процес чланства у НАТО, истакла је Османи и додала да је руска агресија на Украјину унапредила неопходност евроатлантских интеграција Косова и целог Западног Балкана.

Косовска председница је нагласила да тежња Приштине да постане чланица НАТО-а има за циљ да спречи напоре да се Косово и регион дестабилизују напорима Русије и, како је нагласила, њеног савезника Србије.

Османи је устврдила да претња за Приштину долази од блиске војне сарадње између Русије и Србије, „као и од деловања руског центра у близини границе са Косовом“. То је и разлог, како се наглашава, због чега Косово тражи подршку Немачке за чланство у Партнерству за мир, НАТО, као и у другим међународним организацијама.

Наглашено је да је Немачка за Косово стратешки партнер у погледу политике, безбедности и економије, због чега је, каже Османи, „Косово захвално на континуираној подршци Немачке“ коју доживљава покретачком снагом за евроатлантске интеграције Косова и региона.

Повезани чланци

Back to top button