Освештана црква у Новом Бадовцу: Овде ћемо се молити мирити, праштати, крштавати…

У Новом Бадовцу крај Грачанице освештана је црква посвећена Светој Анастасији српској, светитељки из лозе Немањића, чиме је она и званично стављена у богослужбену употребу.

Звоно са новог звоника од данас ће о сваком добром дану позивати вернике на литургију. Новоиграђена црква је пример добре сарадње лолалне власти, која је обезбедила локацију и део средстава за почетак градње и грађана који су прикупили остатак новца за њен завршетак.

Овде ћемо долазити да се молимо, миримо, праштамо, кршавамо и показујемо љубав Божју која је у нама, рекао је владика рашко – призренски Теодосије у беседи након освештања храма.

„Нека ово буде наш допринос Господу у времну када је тешко живети и опстати на овим просторима“, додао је владика.

 Данашњи дан има посебан значај за Момчила Недељковића из сеоског црквеног одбора који је пре више од седам година започео да прикупља новац за изградњу храма.

„Овиме доказујемо свима да смо овде своји на своме. У последња два месеца су овде у нашим српским срединама освештане три цркве. Ово је наша лепотица где ће народ да се окпља да се овде крстимо и да останемо. Бадовац је био мали са 40 кућа, сада их има 200 и око 1000 становника, школе су нам пуне, а ја сам срећан човек што живим овде“, каже Недељковић.  

Мештани Новог Бадовца кажу да се овде неће зауставити, планирају изградњу парохијског дома и осликавање унутрашњости храма.

Изградња цркве у Новом Бадовцу почела је 2016. године. Две године касније постављен је и освештан крст на куполи када је и саграђен звоник. Пре годину дана она је добила иконостас, а пре пар дана и  звоно.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button