Парламент у Приштини ванредно заседа поводом високих рачуна за струју, ПДК предлаже укидање блок тарифе

Скупштина Косова на ванредној седници у четрвртак разматра предлог решења у вези са ценом и обрачуно електричне енергије.

Седница је сазвана на иницајативу Демократске партије Косова, која предлаже резолуцију за умањење цене електричне енергије и укидање блок тарифе, а то ће бити једина тачка дневног реда.

„Уз подршку 40 посланика других опозиционих партија, као посланичка група ПДК, сазвали смо ванредну седницу на којој би се расправљало о питању цена електричне енергије. Сматрамо да данас нема ништа важније од тога да седница парламента отпочне расправом о цени енергије”, рекао је Абељард Тахири након седнице Председништва Скупштине.

Приштински медији преносе да се велики број грађана жалио на високе износе на рачунима који су у у децембру 2023. године у просеку били дупло већи у односу на претходни месец .  С тим у вези, КЕСКО-у се жалило 1700 грађана.

Из Компаније за дистрибуцију и наплату електричне енергије (КЕСКО) саопштили су да су увећани рачуни резултат повећане потрошње стурје, посебно код потрошача који се греју на струју.

„КЕСКО обавештава потрошаче и јавност да није дошло до увећања тарифа за утрошену струју. Тарифе за електричну енергију су ревидиране и повећане за приближно 15% у односу на тарифе за 2022-2023, одлуком регуларног тела.

Повећање вредности рачуна у зимским месецима резултат је повећане потрошње струје. Потрошња електричне енергије у износу већем од 800 киловат часова месечно, обрачунава се по вишој стопи, као што је приказано на сваком рачуну потрошача. 

Други ефекат повећања вредности рачуна је што је прошле године у истом периоду Влада у Приштини субвенционисала потрошаче који су штедели струју”, наведено је у саопштењу КЕСКО-а.

Повезани чланци

Back to top button