Пасјане: Број позитивних на Ковид 19 сваким даном све мањи

Епидемиолошка ситуација са коронавирусом у зони коју покрива болница у Пасјану полако се смирује, а број новозаражених случајева, из дана у дан, лагано опада, изјавио је за Ризницу директор болнице Зоран Перић.

Према категоризацији општина на основу броја новооболелих Партеш припада зеленој зони, са најмањим бројем инфицираних у односу на укупан број становника у локалној самоуправи.

Директор овдашње болнице Зоран Перић подсећа да је најкритичније било у јуну, јулу, августу, септембру и октобру, док се у последњих петнаестак дана ситуација полако стабилизује.  

„Ми у болници свакодневно вршимо тестирање и то нам помаже да изолујемо контакте и пресечемо пут ширења. У сарадњи са привременим органима, Кризним штабовима и председником Општине у Кусцу успевамо да исконтролишемо ситуацију. Сваког дана овде тестирамо око 25 особа које показују симптоме коронавируса. Рецимо, од 25 тестираних јуче, осам је било позитивно на Ковид 19. Претходног дана смо имали петоро, пре тога је било троје. Наша болница има капацитета да збрине све ове случајеве“, рекао је Перић.

Ковид одељење болнице у Пасјану смештено је у засебном објекту и у њему се на хоспитализацији налази 10 лежећих пацијената. Доктор Перић каже су то особе са лакшом или средњом клиничком сликом инфекције вирусом корона док се тежи пацијенти чије лечење захтева механичку вентилацију и укључивање респиратора транспортују у ковид центар у Нишу.

У болници у Пасјану раде серолошке анализе док се узорци пи-си-ар (ПЦР) методом шаљу у лабораторију у Косовку Митровицу.

„Узорке за пи-си-ар тестове не обрађујемо ми већ их шаљемо за Косовску Митровицу одакле у истом дану добијамо резултате, што нам у многоме помаже за идентификацију оболелих као и њихових контакта“, нагласио је др Перић.

У Болници, наглашавају, раде пуним капацитетом и да ни једног тренутка није прекидан рад због пандемије премда се неколико лекара и медицинских сестара заразило на интерном одељењу.

„Благовременом реакцијом, тестирањем, изолацијом и лечењем избегли смо затварање читавог одељења јер се у овој болници људи лече и од срчаних, плућних, бубрежних обољења и дијабетеса. На одељењу педијатрије лече се деца, а на трећем спрату је породилиште. Захваљујући спремности и ажурности нашег особља спречили смо да се инфекција шири даље“, каже директор болнице у Пасјану.

Наглашава да болница располаже са довољно лекова и реагенаса за серолошке анализе и да су од избијања епидемије до данас имали само један смртни случај.

Да живот мора да победи Ковид потврђује и вест да је у овој болници у прошлом месецу рођено 20 беба.  

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button