Патријарх је у тешким тренуцима мирио завађене и бринуо о јединству државе и цркве

Срби са Косова и Метохије са неверицом и тугом примили су вест о смрти Његове светости Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачки и Патријарха српског господина Иринеја. Ово је велики губитак за народ и за цркву која је остала без још једног  пастира, кажу за Ризницу наши суграђани.

На вест о смрти поглавара СПЦ већина верника од раног преподнева пали свеће у манастиру Грачаница.  

„Једино смо њему веровали. Кад год је долазио умео је да нам пружи речи утехе и подршке у овим тешким временима. Никада нећемо заборавити колико су нас храбриле и колико су нам воље за живот давале његове речи да Црква никада неће дозволити никакву поделу Косова нити ће пристати да се отуђи овај део наше земље“, каже Марија Стевић, која је сазнавши за вест да се патријарх упокојио дошла у манастир Грачаницу да упали свећу.

Професорка српског језика и књижевности из Грачанице Мирјана Петковић наглашава да је смрт патријарха велики губитак за српски народ када је овоземаљски живот у питању али, како додаје, истовремено је и добитак јер смо добили још једног молитвеника пред престолом Господњим.

„Мир његовој души, Бог да му душу прости! Осећам тугу као верник и човек, али истовремено и наду у овим данима препуним искушења. Оваква је била Божија воља, а Господ зна зашто је овај губитак добар за све нас. Слава Богу за све“, рекла је Петковићева.

Директор Хуманитарне организације Косовско Поморавље Никола Васић каже да ћемо увек бити захвални и памтити речи Патријарха:

„Ако ми заборавимо Косово, заборавиће и нас Косово; Србија без светиња и Косова није Србија; Србија без Косова је без душе, без ума и срца; Косово је наша света земља, наш Јерусалим. Имамо много задатака као Црква, а најважнији је да спасавамо свето Косово, да помогнемо држави не жалећи труда, а ако треба, и жртава. – Вечнаја памјат и рајско насеље од Господа нашем вољеном патријарху Иринеју“, рекао је Васић за Ризницу.

Историчар и уредник историјских трибина у Дому културе у Грачаници Александар Гуџић каже да је данас тужан дан не само за нашу цркву већ и за народ и сав хришћански свет.  

„Верујем, када једног дана историја буде писала о њему, када будемо спрали све идеолошке наносе данашњице, тада ће се о Патријарху Иринеју Гавриловићу писати као о Патријарху Герману нашег доба, који је у једном тешком и смутном времену успео да очува јединство државе и цркве. Писаће се о Патријарху који ни за педаљ није попуштао око важних питања, као што је питање очувања Косова и Метохије, а свакако ће писати и о њему као Патријарху који је мирио завађене Србе у овим тешким временима“, рекао је Гуџић.

Патријарх српски Иринеј преминуо је рано јутрос у ковид болници на Карабурми у 90. години. Лекари су смрт констатовали нешто после седам часова. У болницу је примљен након што је дијагностиковано да је заражен Ковидом 19 после парастоса који је служио митрополиту Амфилохију.

О свим другим детаљима у вези са сахраном Његове Светости Патријарха, јавност ће бити ускоро обавештена, саопштава СПЦ.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button