Патријарх Порфирије: Срби се сабирају за духовно јединство и мир међу свим народима 

Патријарх СПЦ Порфирије поручио је након молебна у Храму Светог Саве, у оквиру Свесрпског сабора „Један народ, један сабор – Србија и Српска“, да Срби треба да буду јединствени и сложни и да у исто време граде мир и добре односе са свима.

Истакао је да се српски народ данас сабира за духовно јединство и моли за мир међу свим људима и свим народима, за наше добро, али и добро свих који живе са нама и око нас.

„Сабирамо се у једно, браћа и сестре, да бисмо дарове добијене од Бога употребили за добро због свега и за све, речју, не сабирамо се против било кога, него се сабирамо за добро најпре своје, али и свих који живе са нама и око нас“, рекао је патријарх у присуству председника Србије и Републике Српске, Александра Вучића и Милорада Додика, као и највиших званичника Србије и Српске, чланова влада и грађана.

Нагласио је да сваки други циљ и садржај сабирања није наш и неће и не може бити благословен.

„Само када знамо ко смо и када чувамо и негујемо православни начин живота и вредности, када следимо светосавски и косовски завет, ми добро знамо ко смо“, нагласио је патријарх.

Истакао је да је Свесрпски сабор почео у сабборном и заветном храму посвећеном светитељу Сави, духовном родоначелнику нашег рода, да се помолимо Богу за јединство духовно и за саборност нашег народа, као и за мир међу свим људима и свим народима.

Фото: СПЦ

„И заиста нема бољег места за сабирање и саборовање, нема погоднијег места за почетак сваког доброг и благословеног дела од Дома Божијег. Јер као што Христос каже, где су два или три сабрана у име моје, онда сам ја међу њима. Зато друго име за цркву и јесте сабор. Сабрани у цркви, једно смо са Богом, а када смо једно са Богом, онда смо сви једно међу собом“, навео је српски патријарх.

Поручио је да је духовни закон такав да што све више приближавамо Богу, ближи смо и једни другима.

„А када се удаљимо од Бога, када се удаљимо од цркве, тиме се удаљујемо и једни од других, као појединци и као народ. Рећи ћу то једноставно, где има цркве, има и нашег народа, а тамо где нема цркве, где се народ удаљи од цркве, он одумире, престаје да постоји. Бог је створио човека као саборно биће, као биће заједнице и саборност је самим тим и у природи цркве“, истакао је Порфирије.

Навео је да је зато саборност и у природи нашег српског православног народа, што је обликовало и обликује наш идентитет.

Патријарх је замолио све Србе да буду јединствени и сложни и да у исто време граде мир и односе са свима, имајући на уму речи Господње – „будите мудри као змије, а безазлени као голубови“.

„Јер сетимо се, не тако давно, тек пре неколико деценија, било је незамисливо да се православни Срби окупе са свих страна у храму Божијем, са државним вођством, са истакнутим представницима друштва, привреде, културе, војске и да чују мајчинску топлу реч цркве која не прави разлику међу децом, а многима је то незамисливо и данас“, рекао је Порфирије.

Он је нагласио да црква и једне и друге непрестано позива и вапи раширених руку да дођу у братски загрљај, у дом Божији, у дом Светога Саве, помиритеља и ујединитеља браћа и народа.

„Баш онако како је у студеничкој Богородичној лаври помирио завађену браћу Свети Сава је готов да и данас и увек уједињује и мири, све зацељује везама Христове љубави у духовно јединство“, рекао је Порфирије.

Патријарх СПЦ је додао да кроз векове од истока до запада, од севера до југа, независно од државних и политичких граница, културних простора, различитих локалних обичаја, наречја и дијалеката, где год да живи српски народ, постоји златна нит која га повезује и која га чини једним, јединственим и непоновљивим.

„То је, браћо и сестре, нит која се зове православна вера, која се зове СПЦ. Сви добро знамо да су се кроз историју границе држава и места обитавања нашег народа мењале. Међутим, константа и гарант како у прошлости и у садашњости, тако и у будућности нашег непоколебљивог и трајног јединства јесте жива православна вера, вера коју ни за шта нисмо мењали и која нас је обликовала и очувала неизмењене“, рекао је патријарх.

Фото: СПЦ

Према његовим речима, у доба када „орканске буре витлају данашњим светом и прете да претворе све у прах и пепео“, СПЦ позива очински и братски све на духовно јединство, на међусобну љубав, на разумевање и поштовање без обзира на легитимне разлике и погледе по било ком питању.

Духовно јединство, међусобна љубав, разумевање и поштовање 

„Да и ми као наши свети и славни сваке хвале достојни преци надахњујемо братско јединство и љубав црпимо из свете литургије тог небеског божанског дара који нам је оставио и завештао сам Христос из молитве које нас је такође научио Христос и сви свети из еванђеља његовог, који је једина сигурна лествица којом се пењемо у вечност“, поручио је патријарх СПЦ.

Патријарх је изразио жељу да се народ српски сакупља и сабору на славу Божју и на понос и славу свих његових светих предака који су ради благослова и добра своме народу, не штедећи свој кратки век, положили свој живот цару васељене када је то требало.

„Позивамо вас, децо Светога Саве, да се већ у четвртак вече на Спасовдан, славу Београда окупимо у Спасовданској литији после свете литургије са моштима великог и дивног светитељ из наших времена, Светога Аве Јустина Ћелијског. И да молитвено и саборно призовемо благослов Божији на град овај, на земљу ову и народ наш и на читав свет“, рекао је Пофирије. Нека нас све, један у тројици, Бог, Отац и Син и Свети Дух благослови“, поручио је Порфирије.

(агенције)

Повезани чланци

Back to top button