Петковић амбасадору Италије: Брину отворене претње Куртијевих званичника

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се са амбасадором Републике Италије у Србији Луком Горијем, са којим је разговарао о политичкој и безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, истакавши да је Приштина низом једностраних и насилних аката угрозила стабилност на терену и елементарна људска права српског становништва у покрајини.

Петковић је истакао да забрињавају отворене претње приштинских званичника, попут такозваног министра одбране Ејупа Маћедонција да ће тзв. КБС ускоро деловати и на простору севера наше покрајине, што је најгрубље кршење свих споразума и гаранција НАТО у којима јасно стоји да тзв КБС не могу да буду присутне на северу.

Отворене претње и провокације долазе и од лажних градоначелника са севера КиМ, који се понашају супротно јасним смерницама ЕУ о деескалацији. Таква је и опасна одлука лажног градоначелника Ердена Атића да заузме зграду, у насељу Бошњачка махала у Косовској Митровици, у којој се налазе просторије Канцеларије за Косово и Метохију, Службе директције Пио Фонда, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад Вучитрн.

Петковић је нагласио да иза сваког таквог насилног потеза приштинских представника стоји Аљбин Курти. Подсетио је и на чињеницу да је још увек на снази одлука Приштине о забрани улаза на територију покрајине робе и лекова произведених у централној Србији, што води ка изазивању економских и хуманитарних проблема, по српски народ на КиМ.

Овакви једнострани, противправни и нелегални потези приштинског режима могу да доведу до новог подизања тензија и изазивања кризе на терену и не иду у правцу никакве деескалације, нагласио је Петковић.

Београд је, како је истакао директор Канцеларије за Косово и Метохију, опредељен за дијалог и мирно решавање несугласица са Приштином, али са друге стране не наилази на кредибилног саговорника спремног да гради трајни мир и суживот већ искључиво да изазива нове кризе и крши споразуме.

Повезани чланци

Back to top button