Петковић британским званичницима: Криза на северу КиМ режира се у Приштини

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се данас са генералним директором за Европу у Канцеларији за спољне послове, Комонвелт и развој Велике Британије Питером Вилсоном, а састанку је присуствовао и амбасадор Велике Британије у Републици Србији, Едвард Фергусон.

Петковић је указао саговорницима на константно институционално, политичко и физичко насиље које над Србима у покрајини спроводи Куртијев режим.

Он је изразио забринутост због учесталих, неоснованих и противправних хапшења Срба, као и покушаја отимања зграде у Косовској Митровици у којој се налазе просторије српских институција, између осталих и Канцеларије за КиМ, Пио фонда…

„Криза у покрајини, посебно на северу Косова и Метохије режира се у Приштини, а кулминирала је постављањем нелегалних и нелегитимних градоначелника и припадника специјалне полиције у српским општинама на северу КиМ, што је постало претња миру и стабилности у целом региону“, истакао је Петковић.

Петковић је нагласио је ово само један у низу потеза који води ка новом подизању тензија и изазивању кризе, што не иде у правцу деескалације, већ директне ескалације ситуације на терену, док Београд и Срби на КиМ желе трајни и одрживи мир на простору КиМ.

Томе би допринело и формирање Заједнице српских oпштина на коју Срби са КиМ чекају више од десет година и што је обавеза Приштине преузета у дијалогу у Бриселу.

Повезани чланци

Back to top button