Петковић: Циљ Куртија је потпуна окупација севера Косова

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је саопштио да састанак Аљбина Куртија са четворицом кандидата Покрета Самоопредењење за градоначелнике у четири српске општине на северу Косова и Метохије представља праву поруку коју Курти упућује Србима на Васкрс – а то је да ће фактички градоначелник северне Косовске Митровице, Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића бити Аљбин Курти, као и да ће на северу КиМ владати његов Покрет Самоопредељење.

„То што је својим кандидатима пожелео победу на недемократским и антисрпским изборима и представио број 115 који треба да буде заокружен, показује у свој својој суштини размере Куртијеве србомрзачке политике и програма његове странке да КиМ треба етнички очистити од Срба“, нагласио је Петковић.  

Додао је да после овога сви могу да виде колико је председник Александар Вучић био у праву када је говорио да Курти са два одсто албанске подршке на северу жели да влада као градоначелник над 98 одсто српског становништва које не жели да живи у Куртијевој лажној држави.

„Такви избори, који имају за циљ да пониште постојање апсолутно већинског српског народа на северу КиМ, наставак су терора и насиља Куртија над Србима, са циљем потпуне окупације севера“, наведено је у саопштењу.  

Петковић истиче дас највећу одговорност у покушају да се политички и на сваки други начин пороби српски народ на северу сноси међународна заједница, која снажно подржава насилно одржавање избора на којима Срби неће гласати.

„Како ће сада западни представници да објасне чињеницу да ће чисто српске средине и општине да води два одсто Албанаца који ће једини да изађу и гласају. Је ли то та врхунска демократија за коју се наводно залажу? А што се сви ти западни амбасадори и представници нису залагали за одржавање српских избора и референдума на КиМ, зашто тада нису жалили за демократијом и људским правима Срба која су тада погажена? Нека сви добро погледају колико су били лицемерни сви ти западни представници који су тобоже бринули о регуларности избора у централној Србији, иако су одржани по највишим демократским стандардима и уз излажење у сусрет свим суштинским захтевима опозиције, док на Косову и Метохији од истих тих западних представника не постоји ни мрва бриге или одговорности за изборно насиље које Курти жели да спроведе на северу КиМ. Толико је очигледно да српски народ на КиМ може да искључиво рачуна на бригу, одговорност и сваку врсту помоћи председника Вучића и Србије, док сви други желе да нас додатно притисну и укину наш слободарски дух. То им неће поћи за руком, јер држава Србија ће наставити да снажно подржава и води рачуна о свом народу на КиМ“, закључено је у саопшењу.

Повезани чланци

Back to top button