Петковић: Дојава о лажној бомби Куртијев трик

Куртијев „трик“ са лажном дојавом о бомби, како би иселио запослене у српским институцијама из зграде у Северној Митровици, није успео, рекао је директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Петковић је на друштвеној мрежи X додао да је о свим догађајима додатно обавестио међународну заједницу.

„Куртијев трик, да под изговором лажне дојаве о бомби, исели запослене из зграде у КМ у којој су 4 српске институције- јутрос није успео! Не пристају на отимање имовине, већ на решење у оквиру дијалога у Бриселу у контексту формирања ЗСО. О свему сам додатно обавестио међ. заједницу“, написао је Петковић.

Косовска полиција добила је јутрос лажну дојаву да се у згради у којој су смештене просторије Канцеларије за Косово и Метохију, Покрајински ПИО фонд и Косовско-митровачки округ у северном делу Косовске Митровице, налази експлозивна направа, потврдио је за Танјуг заменик генералног директора косовске полиције Митровица север Ветон Ељшани.

Ељшани је рекао да је косовска полиција обавила увиђај и да је дојава о подметнутој бомби лажна. Прегледали су сва три спрата и разговарали са запосленима да ли има нечег сумњивог у објекту. Након разговора и прегледа полицајци су се уверили да нема ништа сумњиво и напустили су зграду. У питању је лажна дојава о бомби“, рекао је Ељшани.

Петковић - твит

ПЕТКОВИЋ ЗАХТЕВА ДА МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА СПРЕЧИ ДРАМАТИЧНУ СИТУАЦИЈУ У СЕВЕРНОЈ КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упутио је ургенцију међународној заједници, између осталих земљама Квинте и посреднику у дијалогу Мирославу Лајчаку, у којој упозорава да ултиматум о исељењу четири српске институције из српске зграде у Бошњачкој махали може довести до продубљивања кризе на северу КиМ и додатног подизања тензија на терену.

Ултиматум да се просторије Канцеларије за КиМ, дирекције Пио фонда, Центра за социјални рад Вучитрн као и Косовско-митровачког управног округа иселе до сутра поставио је нелегитимни градоначелник северне Косовске Митровице Ерден Атић.

Петковић је допис у који је Танјуг имао увид, послао на више адреса и у њему истакао да овакви једнострани и нелегитимни потези Приштине и Аљбина Куртија не доприносе смиривању ситуације на северу покрајине, већ напротив – представљају нову опасну провокацију којој је циљ да угрози права и живот српског народа на северу КиМ и додатно дестабилизују ситуацију на терену.

Апелује се на међународну заједницу да ово питање схвати са највећом могућом пажњом и да искористи свој ауторитет да спрече „драматичну ескалацију коју Курти и Атић желе да изазову противправном одлуком о исељењу српских институција“.

Петковић је подсетио да је покушај насилног исељавања српских институција из Косовске Митровице и отимања српске имовине нови атак Приштине на процес дијалога.

Курти и Атић, како се додаје, оваквим незаконитим одлукама укидају право на рад за око 43 запослених у овој згради, и угрожавају више десетина хиљада Срба, Албанаца, Бошњака, Рома, Горанаца који остварују своја права преко Пио фонда или Центра за социјални рад Вучитрн.

„Приштина је једина која жели сукобе и нестабилност и било би трагично уколико би успела да оствари тај интерес“, закључује се у допису.

(Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button