Петковић и Бисљими у Бриселу разговарају о примен постигнутих споразума и формирању надзорне комисије

Нова рунда дијалога Београда и Приштине, прва од постизања споразума и анекса о имплементацији истог, одржаће се 4. априла када ће се у Бриселу састати шефови преговарачких тимова, Бесник Бисљими и Петар Петковић. 

Очекује се да ће се на састанку разговарати о примени основног споразума али и о формирању заједничке надзорне комисије за спровођење свих чланова споразума.

Не улазећи у детаље портпарол владе у Приштини Прпарим Круезиу појаснио је за приштинске медије да свих 11 чланова основног споразума морају да се примене.

„Анекс документом предвиђа формирање Заједничке надзорне комисије у року од 30 дана како би се обезбедила имплементација свих тачака Основног споразума. Очекује се да ће наредни састанак на нивоу главних преговарача бити одржан следеће недеље у Бриселу, где ће се разговарати о примени чланова Основног споразума, који морају да се примењују независно један од другог“, рекао је Круезиу.

Након основног споразума договореног 27. фебруара у Бриселу, Београд и Приштина су се 18. марта у Охриду договорили и о анексу примене овог споразума, иако он није потписан.

У оквиру анекса имплементације споразума, стране су сагласне да по хитном поступку усвоје Декларацију о несталим лицима, договорену у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ. У међувремену, у циљу спровођења члана 7, Косово одмах почиње преговоре у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ, ради утврђивања конкретних аранжмана и гаранција, којима се обезбеђује одговарајући ниво самоуправљања за српску заједницу на Косову, у складу са споразума претходног релевантног дијалога, како је одредио посредник ЕУ.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button