Петковић и Кошар о ситуацији на КиМ

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић упознао је амбасадора Републике Француске у Републици Србији Пјера Кошара са тренутном политичком и безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији.

Петковић је информисао француског амбасадора о последњим догађањима на Косову и Метохији, у светлу одлуке привремених институција самоуправе у Приштини да се у српским срединама на КиМ онемогући одржавање референдума о промени Устава Републике Србије.

Нагласио је да се ради о наставку кампање насиља и репресије над српским народом, која траје већ месецима, али и о отвореном настојању да се потпуно пониште и укину најелементарнија политичка и грађанска права Срба на Косову и Метохији.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију изразио је очекивања да ће међународна заједница бити чвршћа и да ће благовремено изврши снажнији притисак на Приштину, како се све не би свело само на реакцију саопштења и реторичких порука, што очигледно за приштинске политичке структуре није било обавезујуће. Петковић је подсетио да је српском народу, уз подршку ОЕБС-а, у прошлости било омогућено да гласа на изборима које расписује Република Србија и да се одлуке Приштине по питању одржавања референдума могу сматрати најфлагрантнијим актом политичког и правног насиља.

Додатно неспокојство уносе изјаве приштинских политичара да ће Србима на Косову и Метохији и у будућности бити забрањено да гласају на изборима које расписује Република Србија, посебно на изборима 3. априла, што, према њиховом плану, у крајњем исходишту треба да обесхрабри српски народ у борби за опстанак и његова права у нашој јужној покрајини. Такав приштински сценарио укидања права гласа за изборе у априлу сигурно се неће догодити, подвукао је Петковић.

Све ово води ка угрожавању мира и наставку опасне дестабилизације региона, али и поништавању свих до сада уложених напора да се дође до успостављања поверења и нормализације односа у нашој јужној покрајини, изразио је своју бојазан директор Петар Петковић.

И поред свега овога, Београд и даље сматра да се сва отворена питања могу решaвати једино мирним путем и на томе ће наставити да инсистира, иако је неиспуњавање преузетих обавеза из бриселких договора од стране Приштине, још једна велика препрека и изазов у процесу нормализације односа, нагласио је Петковић.

На крају, директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић је изразио уверење да ће посвећеност Француске и Србије регионалној стабилности и успешан развој сарадње две државе, на основама традиционалног пријатељства, бити настављен и у будућности.

Повезани чланци

Back to top button