Петковић: Курти изазива кризу задржавајући возила са КМ ознакама; Свећља: Београд крши споразум

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти поново покушава да изазове нову кризу и тензије на северу Kосова и Метохије, као и да од јутрос „његови полицајци не дозвољавају возилима која имају уредне регистрације са KМ ознакама да пређу преко прелаза Јариње и Брњак“.

Како се истиче у саопштењу, „Kуртијеви полицајци задржавају поједина возила на административним прелазима, док су возачу санитета запретили да следећи пут неће моћи да уђе на простор покрајине и превози болеснике у возилу са KМ таблицама“.

„Реч је о бруталном кршењу и гажењу споразума о регистарским ознакама који су Београд и Приштина постигли у Бриселу 23. новембра прошле године, након озбиљне кризе која је претила да потпуно угрози мир на Kосову и Метохији. Тим споразумом, предвиђено је да до коначног решења о таблицама, KМ регистарске ознаке остају у пуној употреби. Такође, тим споразумом Приштина се обавезала да одмах обустави казнену политику и све активности по питању тзв. пререгистрације возила према возачима возила са KМ таблицама. Тада је Београд прихватио да застане са издавањем нових регистарских ознака“, наводи Петковић.

Међутим, како додаје, јутрос је „Kуртијева полиција једнострано и противправно почела да спроводи поново казнену политику, да малтретира Србе на прелазима и руши споразум чиме прави увод у нове тензије и проблеме на северу KиМ“.

„Због тога очекујемо од Европске уније, која је гарант споразума, да заштити и омогући његово спровођење и јасно се одреди према оваквим потезима Приштине“, истиче се у саопштењу.

„Kурти по обичају тајминг није случајно одабрао и своје мере почиње да спроводи док се у Давосу одржава форум који треба да направи мостове мира и сарадње, као што је током самита у Берлину смењивао Ненада Ђурића и газио Бриселски споразум. Своје акције почиње на Kрстовдан, што додатно говори о Kуртијевим намерама да провоцира Србе“, додаје Петковић.

Подсећа и да је прошлогодишњу кризу изазвао Kурти одлуком да насилно и без икаквог правног основа укида KМ регистарске ознаке и Србима изриче опомене и наплаћује некакве казне, а „од јутрос поново је посегао за својим насилним противправним и једностраним мерама директно против српског народа“.

„Више је него очигледно да је једини изазивач криза и свих невоља на KиМ Аљбин Kурти“, закључује Петковић.

Свећља: Београд прекршио споразум о регистарским таблицама

Министар унутрашњих послова у Приштини Ђељаљ Свећља потврдио је да је полиција на пунктовима Јариње и Брњак на северу КиМ забранила улазак аутомобила са таблицама КМ (Косовска Митровица), а којима је регистрација продужена од децембра прошле године.

Свећља је оптужио Београд да је прекршио споразум постигнут у новембру 2022. године у Бриселу у вези са регистарским ознакама аутомобила.

„Србија је на основу споразума у Бриселу у новембру 2022. године пристала да обустави издавање нелегалних регистарских таблица и пререгистрацију постојећих. На основу случајева представљених на нашим прелазима, Србија је у потпуности прекршила овај споразум“, написао је Свећља на свом Фејсбук профилу.

„Аутомобилима са предметним регистарским таблицама неће бити дозвољено да уђу или раде на територији Косова, с обзиром да су нелегални и да постоји споразум о престанку издавања или њиховој пререгистрацији“, тврди Свећља.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button