Петковић: Курти није властан да нешто дозвољава или не дозвољава за ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је истакао да премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти није властан да нешто дозвољава или не дозвољава када је реч о Заједници српских општина, јер су њене надлежности и начин на који треба да буде формирана дефинисани кроз четири бриселска споразума из 2013. и 2015. године и да ту не постоји никакав простор за арбитрарност.

Петар Петковић оцењује да Аљбин Курти или није читао документе потписане у Бриселу, или се прави да не разуме шта је у њима написано, наводи се у саопштењу директора Канцеларије за Косово и Метохију.

Истиче се да су Први бриселски споразум, План примене споразума о нормализацији односа, Делокруг рада и мандат Управљачког тима и Општи принципи за формирање ЗСО веома јасни споразуми, који прецизирају све обавезе које стоје пред Приштином.

„Курти дакле нема никаквог основа да иступа са својим произвољним жељама и погледима по овом питању – његов посао је да спроведе потписано, под условом да прво научи како се споразуми зову, кад су потписани и шта у њима пише“, наглашава Петковић.

Све остало је, указује, само покушај опструкције процеса нормализације односа Београда и Приштине, а да, како оцењује, из свега што Курти говори и чини проистиче да он за тај процес уопште није заинтересован.

„Његова очигледна намера је да насиљем и једностраним деловањем суштински промени ситуацију на терену и тако досадашњи ток дијалога о нормализацији учини ирелевантним. Али, нека Курти добро запамти да му то никада нећемо допустити! Зато и овом приликом још једном позивамо међународну заједницу да обузда окупационог гаулајтера Куртија, како стабилност региона не би била непоправљиво нарушена“, истиче Петковић у саопштењу .

Повезани чланци

Back to top button