Петковић: Курти верује да је право силе јаче од силе права

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже да  међународно право једино што у статусном смислу детерминише Косово и Метохију те да то  што Аљбин Курти упорно покушава да агресију НАТО на СРЈ, или једнострано проглашење независности Косова и Метохије представи као неопозиву и обавезујућу чињеницу, потврђује да су и он и његови политички истомишљеници измештени из стварности и да верују да је право силе јаче од силе права.

Петковић подсећа да Косово и Метохија, у међународно-правном смислу, нема никакве везе са Куртијевим поимањем реалности нити жељама сепаратиста у Приштини додајући да ни Уједињене нације ни већина земаља света не препознају ту територију као државу, већ као аутономну покрајину Републике Србије.

„Курти може сваки дан да продаје маглу у медијима земаља које су, оглушујући се о међународно право, признале сецесију дела територије Србије, али, осим што то годи Куртијевој сујети, ни на који начин не утиче на чињеницу да је Косово и Метохија део Србије под привременом међународном управом. Дакле, и Србија и њен председник Александар Вучић, за разлику од Куртија, свој однос прама овом кључном државном и националном питању не базирају на фантазијама, већ на чврстим и непобитним међународно-правним чињеницама“, наводи Петковић у саопштењу.

Подсећа да међународно право и постоји да, како наглашава, мали насилници попут Аљбина Куртија не би могли да пале пожаре како им се прохте и да силом намећу своју вољу.

„ Курти, будући да је изгубио контакт са реалношћу и умислио да је у најмању руку неко ко је много битан, то упорно одбија да схвати“, закључује на крају Петковић.

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button