Петковић: Приштина избегава да дозволи претрагу на девет локација са посмртним остацима Срба

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже да Приштина годинама избегава да дозволи претрагу девет локација за које Београд поседује утемељена сазнања да се на њима налазе покопани посмртни остаци Срба страдалих током сукоба на КиМ.

Београд је до сада омогућио претрагу 23 локацијe које је Приштина означила као релевантне, док Приштина избегава да то учини, нагласио је Петковић током састанка са шефицом регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста у Београду, Јеленом Стијачић и координатором за заштиту и председавајућом Радне групе за нестала лица, Орели Готије коме је присуствовао и председник Комисије за нестала лица Владе Србије, Вељко Одаловић.

Директор Канцеларије за КиМ је саговорницама указао на неопходност појачане активности Међународног комитета Црвеног крста с циљем да се што пре крене у операционализацију Декларације коју су Београд и Приштина недавно прихватили у Бриселу како би се, како је подвукао, начинили први кораци у њеној примени.

Важно је да се процес потраге за несталима што пре врати у функцију због породица несталих и грађења мира и мирног суживота на простору Косова и Метохије. Петковић је изразио очекивања да ће Приштина, бар у овој области, престати да врши опструкцију и да ће коначно бити одблокиран процес потраге за несталима током сукоба на Косову и Метохији.

Повезани чланци

Back to top button