Петковић: Приштина појачава пропаганду да обесмисли ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже да су  представници привремених институција у Приштини појачали пропагандну кампању којом намеравају да обесмисле концепт Заједнице српских општина.

Петковић истиче да то чине тако што упорно покушавају да ЗСО сведу на ниво невладине организације, иако је јасно да Београд, у својим настојањима да издејствује чврсте и поуздане механизме за заштиту положаја и права српског народа на Косову и Метохији, неће ни за јоту одступити од Првог бриселског споразума и осталих аката из Дијалога који јасно дефинишу Заједницу српских општина.

„Заједница српских општина није и неће бити невладина организација, јер, да је тако, Приштина се не би годинама свим силама напрезала да изврда своје обавезе проистекле из Првог бриселског споразума. ЗСО неће бити оно што би Бесник Бисљими или Аљбин Курти волели да буде, већ ће бити формирана према ономе што је у Бриселу потписано“, наводи Петковић.

Подсећа да је циљ Заједнице српских општина да се заштити опстанак и омогући просперитет српског народа на Косову и Метохији, и разуме се да она може бити успостављена само на начин на који је дефинисана у бриселском дијалогу, дакле са суштинским овлашћењима, јер ни Београд ни Срби у покрајини не би пристали ни на шта мање од тога.

„Што се у Приштини буду више опирали стварању услова за формирање Заједнице српских општина са свим припадајућим надлежностима, то ће наша одлучност бити снажнија да се ово важно питање коначно реши“, истиче Петковић.

Повезани чланци

Back to top button