Петковић са Ајгнером о стању на Косову и Метохији

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са специјалним повереником Савезног министарства за европске и међународне послове Републике Аустрије за Западни Балкан Јоханесом Ајгнером о угроженој безбедности и политичким проблемима са којима се суочава српски народ на Косову и Метохији.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је упозорио да је Приштина низом једностраних и противправних аката у последњим месецима угрозила годинама грађену стабилност на терену и елементарна људска права српског становништва у покрајини, али и мир и безбедност у целом региону. У том смислу Петковић се посебно осврнуо на све чешће физичке насртаје на Србе, подсетиши на недавне нападе на српске дечаке у Штрпцу и Клокоту, који су се догодили на Бадњи дан и Божић, затим на напад на петнаестогодишњег дечака у Сувом Долу, све до пуцња на Бистричком мосту, на возило у којем су се налазила два Србина, од којих је један добио прострелну рану у грудном кошу.

Директор Петар Петковић је изразио озбиљну забриност због одсуства реакције Приштине на ове догађаје, али и због изостанка осуде од стране међународне заједнице, што даје ветар у леђа онима који спроводе србомрзачку политику у покрајини.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је нагласио да упркос тешкој ситуацији на терену, Београд остаје чврсто опредељен да сачува мир у покрајини и у региону, истакавши да је дијалог једини начин да се пронађе компромисно решење за све проблеме на релацији Београд-Приштина. Петковић је подвукао изузетан значај пуне примене Бриселског споразума и спровођења постигнутих договора, нагласивши да је Београд испунио све до сада преузете обавезе проистекле из дијалога, а да са друге стране Приштина готово десет година одбија да отпочне процес формирања Заједнице српских општина.

Саговорници су се на крају сагласили да је нормализација односа у интересу не само грађана на Косову и Метохији, већ и у интересу мира и стабилности целог региона.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је истакао да је Аустрија важан партнер Србије и захвалио саговорнику на активној улози коју његова земља има како би регион западног Балкана био место просперитета, мира о стабилности.

Повезани чланци

Back to top button