Петковић са амбасадорима Квинте: Што пре решити питање динара на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је данас са амбасадорима и представницима земаља Квинте у Београду и са шефом Делегације Европске уније у Републици Србији о предстојећој новој рунди дијалога у Бриселу следеће недеље а на којој ће главна тема поново бити једнострана и противправна одлука Приштине да укине динар и динарски платни промет на Косову и Метохији.

Петковић је заједно са експертима из београдског преговарачког тима, са дипломатама разговарао о проналажењу начина за превазилажења кризе и хуманитарне катастрофе коју је ова одлука Приштине изазвала и истакао спремност Београда од самог почетка овог процеса да се изнађе компрописно, одрживо и прихватљиво решење, али да друга страна све време поставља немогуће услове и препреке с једним јединим циљем – да се компромис не постигне и криза додатно продуби.

Петковић је истакао да се питање употребе динара на Косову и Метохији мора што хитније решити, јер одлука о укидању његове употребе угрожава опстанак српског народа у покрајини и доводи у питање функционисање и постојање свих српских институција.

„Ово ће бити седми по реду састанак у Бриселу поводом одлуке Приштине да укине динар на Косову и Метохији, али су нажалост сви досадашњи састанци показали да не постоји реалан приступ, али ни политичка воља Приштине да се овај проблем реши“, нагласио је Петковић, додавши да је Београд до сада изнео низ конкретних предлога, које је друга страна одбила и да је сва одговорност за решавање ове ситуације на Приштини, која је и једини кривац за изазивање кризе.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је обавестио саговорнике да ће београдска делагација наставити да инсистира на формирању Заједнице српских општина, нагласивши да ЗСО представља предуслов за обезбеђивање индивидуалних и колективних права Срба, односно за опстанак српског народа на КиМ.

У том смислу, Петковић је истакао да нацрт Статута ЗСО који је израдила ЕУ, може да представља добру основу за наставак разговора и договора о коначном Статуту ЗСО.

Петковић је саговорницима скренуо пажњу и на свакодневни терор и физичко и институционално насиље које над српским народом у покрајини спроводи режим Аљбина Куртија, нагласивши да до сада имамо преко 500 етнички мотивисаних инцидената од доласка Куртија на власт, што, по његовим речима, јасно показује у колико тешкој ситуацији се налазе Срби на КиМ. Као пример, он је навео и најновију одлуку лажног Куртијевог градоначелника у општини Лепосавић да Србима забрани истицање и употребу застава приликом обележавања славе ове градске општине и велике славе Светог Василија Острошког у недељу.

Београд ће наставити да чува безбедност и опстанак Срба у покрајини, остајући опредељен за конструктиван дијалог и компромис, као једино средство путем кога се могу створити услови за трајну стабилност и просперитет на Косову и Метохији и Западном Балкану, у целини, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Повезани чланци

Back to top button