Петковић са Сајгилијем о КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са начелником Одељења за Балкан Министарства иностраних послова Турске, амбасадором Илханом Сајгилијем, кога је обавестио о стању дијалога Београда и Приштине, са посебним освртом на последњу рудну разговора, одржану недавно у Бриселу.

Како је саопштено из Канцеларије за КиМ, Петковић је истакао да охрабрује чињеница да се први пут у последњих неколико година разговарало о конкретним корацима за формирање Заједнице српских општина, што приштинска страна и даље упорно одбија, а без чега се у преговорима не може кренути даље.

У разговору је било речи и о једностраној одлуци Приштине да одржи локалне изборе за четири општине на северу Косова и Метохије, на којима Срби неће учествовати с обзиром на то да је формирање ЗСО апсолутни предуслов за повратак Срба у институције.

Петковић је саговорнику пренео да је реч о нелегалним и нелегитимним изборима и да Аљбин Курти насилним путем жели да постане фактички градоначелник у све четири општине на северу КиМ, а уз помоћ два одсто албанског становништва на северу.

Саговорници су разговарали и о свеукупној политичкој и безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, при чему је директор Канцеларије за КиМ указао на више од 320 етнички мотивисаних напада на Србе, подсетивши на недавни напад на таксисту Милана

Јовановића, кога је ранио припадник Косовске полиције, а Приштина на све начине покушала то да негира.

Директор Петковић је навео да је Београд искрено заинтересован за стварање услова који би донели трајну стабилност и мир у региону, што је и историјска обавеза обе стране, у интересу будућих генерација.

Нагласивши да је улога Турске веома битна у дијалогу Београда и Приштине, директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић је закључио да постоји изузетна сарадња наше две земље, што је велика заслуга председника Вучића и Ердогана.

Повезани чланци

Back to top button