Петковић са Троказом о потезима Приштине која не испуњава преузете обавезе

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је са специјалним изаслаником Републике Француске за Западни Балкан, Ренеом Троказом, кога је упознао са чињеницом да је прошло 11 година и више од 4.000 дана како Приштина одбија да испуни своју главну обавезу из дијалога и да формира Заједницувсрпских општина, док је Београд испунио све своје обавезе из дијалога.

Он је посебно указао на немогуће услове које је Приштина створила за спровођењевреферендума за смену лажних, Куртијевих градоначелника, на северу покрајине, са циљемвда се референдум не одржи и да се настави тортура над српским становништвом.

Директор Петковић је, скренуо пажњу да је, поред смене градоначелника, потребно ивраспуштање локалних скупштина и оставке одборника, што би коначно довело до заустављања ситуације у којој општине на северу покрајине води тзв. власт која има мање од 3,5% подршке бирача.

На састанку је било речи и о одлуци Приштине да од 1. фебруара забрани употребу динара на Косову и Метохији и укине платни промет са централном Србијом, што је угрозило исплату плата, пензија и социјалних давања Србима, као и функционисање српских институција на КиМ.

Приштина је, у свим овим питањима, показала недостатак добре воље за њихово решавање и за постизање било каквог, балансираног, компромисног и одрживог решења, што за последицу има само наставак исељавања Срба и даљи притисак и репресију над њима, упозорио је Петковић.

Повезани чланци

Back to top button