Петковић: У Бриселу разговарано о конкретним корацима ка формирању ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију и шеф преговарачког тима Београда Петар Петковић каже, након састанка са Бесником Бисљимијем и Мирославом Лајчаком, да је први пут у последњих неколико година у оквиру трилатералних разговора разговарано о најконкретнијим корацима за формирање Заједнице српских општина, као и да је усаглашен текст декларације о несталим лицима.

Петар Петковић је након завршеног састанка са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем и специјалним изаслаником Европске уније (ЕУ) за дијалог Мирославом Лајчаком рекао да су разговори били дуги и тешки, али да је српска страна показала конструктивност и поштовање свега на шта се обавезала, уз јасно исказане црвене линије.

„Важно је да разговарамо јер је то начин да сачувамо мир и српски народ на КиМ, као и због нормализације односа јер тако можемо да сачувамо стабилност на Западном Балкану. Разговарали смо како да наставимо процес имплементације и формирање Заједнице српских општина (ЗСО) јер је то прва обавеза договорена у Охриду“, истакао је Петковић.

Каже да су први пут у оквиру трилатералног разговора разговарали о најконкретнијим корацима ка формирању ЗСО и шта управљачки тим треба да уради у складу са споразумима из 2013. и 2015. године.

Наводи да је први корак представљање нацрта статута који је урађен у оквиру дијалога на високом нивоу.

Утврђен текст декларације о несталима, тема су биле и таблице

Петковић каже и да је утврђен текст декларације о несталима који ће бити усвојен на састанку на високом нивоу.

„Посебно смо водили рачуна о свим терминима и нисмо прихватили термин који се помиње у Конвенцији о насилно несталима, да не би угрозили интересе Србије“, рекао је Петковић.

Каже да су разговарали и о енергетици, али и о регистарским таблицама.

„Ту сам истакао сва кршења Приштине по том питању и договора из 2021 и 2022. Изашли смо са конструктивним предлозима које је Приштина одбила“, рекао је Петковић и додао да је најважније да се све решава на миран начин јер, како каже, заустављање санитета и возила није решење.

Петковић је закључио да је разговор водио пре свега мислећи на српски народ на Косову и Метохији и његову безбедност.

„Разговарали смо и о нападима. У сваком случају значајан низ питања… Наставићемо да разговарамо и то је једини начин да идемо даље“, рекао је Петковић.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button