Петковић: Уколико га неко не заустави Курти ће од читавог региона направити буре барута

Представник привремених институција самоуправе у Приштини Аљбин Курти данас је најотвореније запретио сукобима и ескалацијом насиља на северу Косова и Метохије, рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Петковић каже да се никако другачије се не може схватити Куртијева порука да нико не може да спречи специјалне јединице Росу да интервенишу на северу Косова и Метохије.

„За Куртија имам само једну поруку – НАТО је дужан да спечи сваки покушај упада РОСУ на север! Ако они неће, упаде РОСУ ће спречити српски народ! Да будем сасвим јасан – реч је о директној и огољеној претњи насиљем, силом и сукобима које Курти призива да би заузео север Косова и Метохије којим је годинама опседнут“, каже директор владине Канцеларије за КиМ.

Додаје да Росу нема шта да тражи на северу Косова и Метохије, ни по једном једином слову и било којој тачки било ког споразума.

„За полицијске послове на северу је према Првом бриселском споразуму надлежан je искључиво Регионални директорат полиције – Север у ком по етничкој структури мора бити најмање 95 одсто Срба, а чији се командант бира на предлог четири градоначелника са севера КиМ. Посебно истичем да такозване јединице Росу које представљају до зуба наоружане формације са оклопним возилима не смеју на север КиМ без дозволе команданта Кфора и четири српска градоначелника, а на основу споразума који је Приштина потписала са НАТО 2013. године. Маске су пале и сада је сасвим јасно оно на шта од почетка Београд упозорава – да је једини и прави Куртијев циљ изазивање сукоба и протеривање српског народа. И уколико неко не заустави овог човека, он ће од читавог региона направити буре барута јер је

спреман на све. Београд ће учинити све да сачува мир, али неће допустити прогон и насиље над српским народом на Косову и Метохији!“, упозорио је Петковић.

Повезани чланци

Back to top button