Петковић: Упркос сталном опструисању нормализације стања на терену, Приштина је награђена чланством у Савет Европе

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са француским послаником и шефом француске делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе, Бертраном Буиксом. Састанку је присуствовао и амбасадор Републике Француске у Републици Србији, Пјер Кошар.

На почетку разговора Петковић је указао на чињеницу да се данас навршило 4.000 дана од како је Приштина преузела обавезу да испуни једину обавезу из Бриселског споразума и створи услове за формирање Заједнице српских општина, што није учинила, али је на тај начин јасно показала да нема намеру да чествује у стварању услова за нормализацију политичких и међунационалних односа у региону, констатовао је директор Петар Петковић.

На одсуство добрих намера и воље Приштине указује и неразумна, једнострана одлука Аљбина Куртија о укидању платног промета Републике Србије и динара као средстав плаћања, која има за циљ да живот Срба у покрајини учини неподношљивим и да у крајњој инстанци протера српски народ са КиМ, нагласио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Овом одлуком 100.000 Срба у покрајини, који су остали без својих примања – плата, пензија и социјалне помоћи, доведени су на ивицу хуманитарне катастрофе, упозорио је Петковић и запитао да ли су то вредности које су тзв. Косово препоручиле за чланство у Савету Европе.

Упркос сталном опструисању нормализације стања на терену и ескалацији проблема, Приштина је награђена отварањем перспективе за чланство у Савет Европе, што не служи на част међународној заједници, констатовао је Петковић додавши да ће Београд упркос свему наставити да се залаже за мирно и компромисно решавање проблема на терену.

Повезани чланци

Back to top button