Петковић Зијаде: Од доласка Куртија број етнички мотивисаних напада на Србе њихову имовину, цркве и манастире, порастао је за 60%,

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је са специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом Мисије УН на КиМ (УНМИК), Каролин Зијаде о актуелној ситуацију у јужној српској покрајини.

Петковић је истакао да су недавни једнострани и противправни потези Приштине у вези са српским регистарским ознакама и личним картама директна претња урушавању дијалога, што води дестабилизацији ситуације на терену.

Стабилност и мир су, према Петковићевим речима подједнако у интересу и српског и албанског народа на Косову и Метохији, али и читавог региона, међутим јасно је да политички представнци Албанаца не деле то мишљење и да зато свакодневно изазивају кризне ситуације на терену.

Недавно рањавање српског деветнаестогодишњег младића Немање Митровића код Обилића, од стране албанских разбојника, последњи је у низу инцидената изазваних антисрпском политиком и реториком пуном мржње према српском народу, која се свакодневно може чути у Приштини, нагласио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Подсетио и на случај Николе Недељковића (20), који је за Видовдан ухапшен на Газиместану и само због истицања српских симбола осуђен на осам месеци затвора. Петковић је навео да је од почетка прошле године до данас било 222 напада на српско становништво, а број етнички мотивисаних напада на Србе, њихову имовину, цркве и манастире, порастао је за 60%, у односу на период пре доласка Аљбина Куртија на власт, што озбиљно отежава напоре за решавање конфликта, упозорио је Петковић.

Упркос свему, Београд ће наставити да тражи компромисна решења сматрајући да на тај начин заправо ради у интересу свих чија је амбиција да живе у стабилном и просперитетном друштву, иако је јасно да међу политичким представницима Албанаца са Косова и Метохије постоји све мања спремност за то, што најречитије потврђује чињеница да је прошло више од девет година од постизања споразума о Заједници српских општина, која до данас није успостављена.

Постигнут споразум у области енергетике, отворио је могућност за постизање помака и у другим областима, пре свега у решавању питања несталих, међутим и ту је приштинска страна показала да није спремна за сарадњу, нагласио је Петковић.

Такође је скренуо пажњу и на честе забране уласка на Космет званичницима Србије, чиме се крши споразум о слободи кретања и изразио је наду да ће се са овом праксом престати.

Директор Канцеларије за КиМ др Петар Петковић захвалио је шефици УНМИК-а на доследној статусној неутралности мисије на чијем је челу, истакавши да су Уједнињене нације за Србију важан саговорник и гарант примене Резолуције Савета безбедности ОУН 1244.

Састанку је присуствовала и представница генералног секретара УН и шефица Канцеларије УН у Београду Мари Јамашита.

Повезани чланци

Back to top button