Петорка у Београду и Приштини: Деескалација, повратак дијалогу, одговорност за Бањску и формирање ЗСО

Председник Александар Вучић изјавио је, након сусрета са великом петорком, да је састанак био тежак, као и да очекује да ће наредних дана имати важне сусрете у Бриселу.

Представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар и дипломатски саветници лидера Француске, Немачке и Италије претходно су посетили Приштину. Лајчак је у Приштини рекао да има план за наставак дијалога, додајући да не може да открива детаље.

Разговори Велике Петорке са премијером приштинских институција Аљбином Куртијем којима је присуствовао и земеник премијера Бесник Бисљими трајали су у згради Владе у Приштини нешто више од сат и по времена, а након састанка новинарима се обратио само европски изасаланик за дијалог Мирослав Лајчак.

Његова порука Београду и Приштини била је да се све обавезе происткле из Брислеског договора морају имплементирати. Приштину је подсетио на обавезу успостављања Заједнице српских општина и то, како је рекао без даље одлагања, нагласивши  да без тога не може бити њеног напретка ка европском путу. Дијалог нема алтернативу, реко је Лајчак и додао да увек постоји план чије детаље није желео да обелодани.

„Увек имамо план, тако да имамо план. О томе смо разговарали са премијером Куртијем и разговараћемо о томе са председником Вучићем. У овом тренутку не могу да улазим у детаље. Нема алтернативе дијалогу јер дијалог доноси нормализацију односа између Београда и Приштине и отвара им пут у ЕУ“, рекао је Лајчак. 

Мирослав Лајчак, фото: Ризница

Словачки дипломата је нагласио да догађаји од 24. септембра јасно показују да су деескалација и нормализација хитније него икад. У том смислу, било какво условљавање или одлагање је неприхватљиво. Напад наоружаних појединаца на Косовску полицију  јасна ескалација”, рекао је Лајчак  и додао да је петорка била јасна у захевима да сви који су напали косовске полицајце у Бањској  морају бити приведени правди те да очекује пуну сарадњу Београда и конкретну посвећеност у том правцу.

Реако је да догађаји из Бањске не мењају чињеницу да су Београд и Приштина раније ове године ушле у договор о путу ка нормализацији односа. Састанку велике петорке присуствовао је и амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button