ПИК: Притвор за четворицу косовских полицајаца

Полицајац који је ранио Милана Јовановића из Звечана, као и још тројица који случај нису пријавили, терете се за кривична дела „убиство у покушају“ и „непријављивање кривичног дела“, саопштено је синоћ из полицијског инспектората Косова (ПИК).

Како је посредством друшевених мрежа потврдио приштински министар полицие Џељаљ Свечља четворици полицајца је одређено задржавање у притвору до 48 сати.

Истражитељи ПИК-а ухапсили су, како се наводи, четири полицајца који су у понедељак увече у близини Лепосавића ранили једну особу.

„Полицијски инспекторат Косова саопштава да су на основу до сада добијених информација и доказа, суспендована четири полицијска службеника, три службеника која нису пријавила случај и један службеник због непријављивања и учешћа у случају”, наводи се у саопштењу.

Одлуком тужиоца одређено им је задржавање од 48 сати, додају из полицијског инспектората.

Приштински портал Калзо открио је имана полициајааца. К. Пепај је осумњичен да је ранио Милана Јовановића док се његове сменске колеге С. Ука, М. Мућини и Ф. Маљоку терете за непријављивање пуцњаве. Сви су припадници специјалене оперативне јединице Приштина.

Петковић и Брнабићева: Свечља да се извини Србину на кога је пуцано

После овог догађаја, нико више не може да тврди да је косовска полиција присутна како би обезбеђивала некакав мир и безбедност на северу Косова, већ напротив – да би терорисала и застрашивала Србе, оценио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић. Петковић пита  да ли ће се и Приштина и њен министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља извинити Србину на кога је пуцано и да ли ће ико од представника међународне заједнице осудити његово рањавање.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјаву да није било умешаности полиције у пуцњаву, назвала је циничном, трагичном и поражавајућом. Иронично је констатовала:

 „Сви треба да верујемо да је Милан сам себи направио заседу и пуцао сам на себе“. „То је скоро цинично као случај Азема Куртаја, који је стављен у кућни притвор јер је пуцао на српску децу док су носила бадњак“, написала је премијерка на твитеру.

Реаговали ОЕБС, амбасада САД у Приштини, Канцеларија ЕУ

Званичници и институције Косова морају да спроведу темељну и кредибилну истрагу. САД су забринуте због инцидента којем је  упуцан кососки Србин написао је амбасадор сједињених држава у Приштини Џефри Ховенијер. Осуда и позив да оговорни за рањавање Србина треба да буду избедени пред лице правде стигла је и од предсавника ЕУ у Приштини.  

Мисија ОЕБС-а у Приштини позвлала је све релевантне институције да покрену у истрагу о томе шта се догодило у инциденту на Бистричком мосту  и да обезбеде да они који су одговорни за такво насиље заиста буду позвани на одговорност. То је, како додају из ОЕБС-а, неопходно за обезбеђивање сигурног окружења за све.

Српска листа наводи да ово није први случај у коме се релативизује напад на Србе и тако умањује одговорност злочинаца. Истичу да су као и српски народ дубоко забринути што је амерички амбасадор у Приштини забринут уместо да јасно осуди покушај убиства Милана Јовановића. У саопштењу подсећају да  амбасадори западних земаља реагују када се запали аутомобил али када се по трећи пут пуца у Србе онда су само забринути.

 Стање Милана Јовановића је стабилно. Он је након хируршке интервенције задржан на одељењу интезивне неге у болници у Косовској Митровици потврдио је доктор Златан Елек. Милан Јовановић је такстиста има 39 година и отац је троје деце.

Повезани чланци

Back to top button